Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 00:01

Ανάκαμψη από την τεχνολογία

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα θετικά σχόλια από κολοσσούς του τεχνολογικού τομέα, όπως ΙΒΜ, επισκίασαν τα στοιχεία που κάνουν λόγο για εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας.

Λίγο πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια της ιστορίας του το μήνα Απρίλιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανές αντιπληθωριστικές τάσεις.

ΙΒΜ και Analog Devices

Η αγορά όμως στηρίχθηκε από τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα, όπως ΙΒΜ και Analog Devices. «Η χρηματιστηριακή αγορά κοιτάζει πέρα από τα οικονομικά στοιχεία και αναμένει οικονομική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει ο Ντέιβιντ Τζόι, στέλεχος της American Express.

Deutsche Telekom

Η επιστροφή της Deutsche Telekom σε κερδοφόρα πορεία οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ψηλότερα επίπεδα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους Ευρωπαίους επενδυτές να αγνοούν τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μετοχή του γερμανικού γίγαντα ενισχύθηκε κατά 5,2% έπειτα από την ανακοίνωση κερδών που αποδείχθηκαν καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,2% και 1,36%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει τις 830 μονάδες.

Χρηματιστές δήλωσαν έκπληκτοι από το γεγονός ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Wall Street κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ των φτωχών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, ακόμη μια ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει σταθεροποιηθεί σε πορεία ανάκαμψης.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 65,32 μνάδες, ποσοστό 0,76%, φθάνοντας στις 8.713,14 μονάδες. Με άνοδο 16,48 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.551,38 μονάδες.

Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη (Παρίσι 1,15%, Ζυρίχη 0,3%, Φραγκφούρτη 1,54%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης των 100 μετοχών έκλεισε πάνω από το ψυχολογικά κρίσιμο επίπεδο των 4.000 μονάδων).

Στρατηγικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν κι άλλα περιθώρια ανόδου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Banc Intesa (+5%), Allianz, 3i (+8%), LVMH (+6%), Bayer (+4%), E.ON (+3,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ