Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 09:52

Οριακές απώλειες στο Τόκιο

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι ιαπωνικές μετοχές εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η ιαπωνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη, έστω και οριακή.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 0,5% και εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω υποχώρηση εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του ιού SARS στην Ασία.

Αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της αγοράς είχε επίσης η περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου έναντι του γιεν που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων. Η μετοχική τιμή της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan υποχώρησε κατά 1,22%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας NTT DoCoMo να κλείνει μειωμένη κατά 2,66%.

Στον αντίποδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Takeda Chemical Industries Ltd. Η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο οικονομικό της εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 31% κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Η μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 2,71% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τους τίτλους ομοειδών εταιρειών. Η μετοχή της Yamanouchi Pharmaceutical έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του 4,3%. Ανοδικά κινήθηκαν στην πλειονότητά τους και οι τραπεζικές μετοχές. Τα σημαντικότερα κέρδη (0,93%) αποκόμισε η μετοχή της UFJ Holdings.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.117,29 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,01%. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 0,43%.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 819,17 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξεως του 0,11%. Ωστόσο, η πλειονότητα των μετοχών που συγκροτούν τον παραπάνω δείκτη έκλεισε με θετικό πρόσημο.