Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 16:18

Νέο προϊόν διαχείρισης κινδύνου στο ΧΠΑ

Τη Δευτέρα 19 Μαϊου 2003 εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου (EUR/USD currency futures) στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ.

Το προϊόν αυτό αποτελεί εργαλείο διαχείρισης συναλλαγματικού κινδύνου για Ελληνες επιχειρηματίες που πραγματοποιούν εισαγωγές ή εξαγωγές και έχουν πληρωμές σε δολάρια, είτε για επιχειρηματίες που παρέχουν υπηρεσίες/προϊόντα και πληρώνονται σε δολάρια, είτε από Ελληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές που έχουν επενδύσεις στο εν λόγω νόμισμα.

Οι παραπάνω κατηγορίες συναλλασσομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΠΑ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο προϊόν προκειμένου είτε να προφυλάξουν το εισόδημά τους, είτε να προστατεύσουν την απόδοση της επένδυσής τους από το συναλλαγματικό κίνδυνο, είτε για να πάρουν θέση σύμφωνα με τις προσδοκίες τους στη μελλοντική κίνηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, αλλά και των επιτοκίων στα δύο νομίσματα.

Οι Ελληνες επενδυτές απαλλάσσονται από φορολόγηση συναλλαγών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για εντολές stop loss/profit taking σε ώρες εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης, οι οποίες καταχωρούνται κατά την ώρα της προσυνεδρίασης της επόμενης εργάσιμης στο σύστημα συναλλαγών.

Τέλος, γίνονται αποδεκτά για την κάλυψη του απαιτούμενου περιθωρίου ασφάλισης μετοχές του ΧΑ, ομόλογα και καταθέσεις ευρώ και συναλλάγματος.