Ευάλωτοι στις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις, είναι οι υπάλληλοι που θα «περισσέψουν» από την αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα, που υλοποιεί η κυβέρνηση.
Ευάλωτοι στις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις, είναι οι υπάλληλοι που θα «περισσέψουν» από την αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα, που υλοποιεί η κυβέρνηση.
Το ζήτημα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα, θα εξελιχθεί σε σκληρό «πόκερ» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν από αύριο το πρωί και θα διαρκέσουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ξένοι ελεγκτές πιέζουν την κυβέρνηση για απολύσεις και δεν φαίνεται να πείθονται μέχρι τώρα, από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως ο φυσιολογικός ρυθμός των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, υπερκαλύπτει το στόχο της μείωσης του προσωπικού.
Η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τις αποχωρήσεις, ο αριθμός θα μειωθεί κατά 180.000 υπαλλήλους στην ίδια περίοδο, οπότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων.
Το πρόβλημα στην κυβέρνηση, το δημιουργεί το ίδιο το μνημόνιο ΙΙΙ, που αναφέρει ότι εντός του 2013 θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή σε ένα τετράμηνο. Κομισιόν και ΔΝΤ φρόντισαν και δημιούργησαν κλίμα στις προηγούμενες μέρες, με αναφορές στην υποχρέωση της κυβέρνησης για απολύσεις, προαναγγέλλοντας τις πιέσεις που θα ασκηθούν από αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φοβάται πως οι ξένοι ελεγκτές, θα υποδείξουν ως υποψηφίους για απόλυση τους υπαλλήλους των οποίων οι υπηρεσίες ή οι θέσεις καταργούνται, με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.
«Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει την ένταση που πυροδοτεί το θέμα, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Διακρίνεται πάντως μια ιδιαίτερη προσπάθεια, επικοινωνιακού χαρακτήρα να αποφευχθεί ο όρος «απόλυση» και η φυγή των υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα, μπορεί να χαρακτηριστεί αποχώρηση, εφεδρεία, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, χωρίς να αλλάζει εν πολλοίς το τελικό αποτέλεσμα.
Αλλωστε όπως έγραψε η «Ν» η διαδικασία της μείωσης του προσωπικού θα εποπτεύεται από την τρόικα, καθώς το μνημόνιο ΙΙΙ, προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιεί κάθε μήνα στοιχεία, (που θα καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών) για «αριθμό εργαζομένων, εισόδους, εξόδους, μετατάξεις μεταξύ φορέων της κυβέρνησης, και από και προς την εργασιακή εφεδρεία, ανά φορέα».
Ακόμη προβλέπει, πως όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, εφεδρεία ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί το καθεστώς, θα παραμένουν σε αυτό για ένα έτος, «με μειωμένη αμοιβή, ενώ θα αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση, μέσα από ειδικά προγράμματα, για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα»! Πρόκειται για κυβερνητικές δεσμεύσεις, τις οποίες δύσκολα θα αποδεχθεί - παρακάμψει η τρόικα.
Οι συναντήσεις
Οι συναντήσεις με την τρόικα ξεκινούν στις 10 το πρωί της Κυριακής με την επίσκεψη των ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών και τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις των ελεγκτών με άλλους υπουργούς, καθώς επίσης και άλλες συναντήσεις με τον κ. Στουρνάρα, με τον οποίο εξάλλου θα κλείσει ο κύκλος των επαφών, με την τελική συνάντηση την προσεχή Κυριακή.
Εκτός των απολύσεων στην ατζέντα θα βρεθεί η υλοποίηση του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει τρύπα στα έσοδα και ελλοχεύει ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σκληρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που υποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων.
Στην τελική ευθεία η αλλαγή δομής των υπουργείων
Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, έπειτα και από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και εν αναμονή της έλευσης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κώστας Μουσουρούλης, Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και ο υφυπουργός ΔΜΗΔ, Μανούσος Βολουδάκης.
Συγκεκριμένα κατά τη σύσκεψη εγκρίθηκαν τα νέα οργανογράμματα έξι υπουργείων. Το μακροπρόθεσμο όφελος, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών του ΥΔΜΗΔ, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα έξι υπουργεία των οποίων το οργανόγραμμα αναδιαμορφώνεται είναι το Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και της Γραμματείας της Κυβέρνησης (της πρώην γενικής γραμματείας Τύπου).
Τα προαναφερθέντα υπουργεία έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα έξι (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας, και Μακεδονίας - Θράκης), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό, των σε τελική φάση υπό αναδιοργάνωση υπουργείων, σε 12. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου - μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν στα υπουργεία, περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση οργανικών δομών, ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση των εργαλείων της πληροφορικής, ανασχεδιασμό αποστολής και επιχειρησιακών αντικειμένων με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
Επίσης ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με φορείς όπως για παράδειγμα τα οικεία επιμελητήρια για την παροχή υπηρεσιών, με την πιστοποίηση και τον έλεγχο των υπουργείων, δράσεις μετεγκατάστασης και συστέγασης υπηρεσιών, ενδυνάμωση λειτουργιών όπως είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οικονομικός έλεγχος και η κεντρική διαχείριση των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα προβλέπεται η αναδιοργάνωση υπηρεσιών εξωτερικού με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και η δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό.
Περίπλοκη η θέση της κυβέρνησης
Ουδεμία αναφορά στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων έκανε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Μανιτάκης, μετά την έξοδο από τη σύσκεψη. Αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στο ερώτημα «αν θα υπάρξουν απολύσεις», ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας: «είπαμε όχι. Ισχύει ό,τι έχουμε πει».
Η δήλωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη σύνδεση, από την πλευρά της τρόικας, του θέματος του περιορισμού του δημοσίου τομέα με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μετά τη δήλωση του κ. Στουρνάρα, η κυβερνητική θέση μάλλον περιπλέκεται σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων.
Λίγο πριν τις δηλώσεις Στουρνάρα - Μανιτάκη, την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «δογματικές εμμονές σε απολύσεις είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου». Για κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας, σε σχετική δήλωση ότι «η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια και να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 δεν είναι κάτι καινούργιο».