Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 17 Μαΐου 2003 00:01

Ρευστοποίηση κερδών στη Ν.Υ.

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ κλίμα έκλεισε η Wall Street την εβδομάδα, καθώς η πτώση των τιμών καταναλωτή και των νέων κατασκευών στις ΗΠΑ το μήνα Απρίλιο ώθησε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη των τελευταίων μηνών.

«Οι συναλλασσόμενοι δεν ξέρουν τί θα συμβεί στο μέλλον με τον πληθωρισμό ή τον αντιπληθωρισμό, την καταναλωτική και την επιχειρηματική ζήτηση και έτσι αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη εν όψει του Σαββατοκύριακου», επισημαίνουν αναλυτές.

Η Dell Computer άσκησε επίσης πιέσεις στην αγορά, με τη μετοχή της να υποχωρεί 2,5%, καθώς τόσο τα αποτελέσματά της όσο και οι προβλέψεις της δεν ξεπέρασαν τις προσδοκίες αναλυτών. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,1%, ο Nasdaq περισσότερο από 1,4% και ο Dow Jones 0,97%.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα οριακά πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στην αρχή της, με τους επενδυτές να παίρνουν κουράγιο από τις ανακοινώσεις θετικών επιχειρηματικών ειδήσεων, ειδήσεις που κατάφεραν να επισκιάσουν τα ανησυχητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, πυροδοτώντας φήμες για κίνδυνο αντιπληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ελαφρώς χειρότερο από το πρώτο τρίμηνο, αναβάλλοντας για ακόμη μία φορά τις ελπίδες ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος και με άνοδο 0,1% ο δεύτερος. Ο πρώτος δείκτης έκλεισε στις 829 μονάδες, κερδίζοντας 15 μονάδες σε εβδομαδιαία βάση.

Η μετοχή του ολλανδικού ομίλου λιανικής Ahold βρέθηκε σε επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κερδίζοντας 12,2%, εν μέσω ανακούφισης για την ικανοποιητική πορεία στο πρώτο τρίμηνο παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά.

Ανάμεσα στις κερδισμένες της ημέρας ήταν και των Vivendi Universal, Granada, Carlton, ενώ αντίθετα στους χαμένους της ημέρας βρίσκονταν οι DaimlerChrysler, Renault, Fiat, Societe Generale.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ