Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 15:08

Αλλάζει ο τρόπος διενέργειας των φορολογικών ελέγχων

Η αλλαγή του τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, η απλοποίηση των διαδικασιών στη φορολογία, καθώς και η εκλογίκευση των φόρων που επιβάλλονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, θα είναι τα επόμενα βήματα του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, στο πλαίσιο ομιλίας του σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στο νέο τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, ο κ. Φωτιάδης είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα ελέγχονται θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, στον καθορισμό των οποίων θα συμμετέχουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς από τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Τόνισε, επίσης, ότι θα υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ αυτού που διενεργεί τον έλεγχο και αυτού που αξιολογεί τα αποτελέσματα του ελέγχου, «ώστε να εκλείψουν οι διάφοροι πειρασμοί που αναπτύσσονται στη διαδικασία του σημερινού ελέγχου».

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή εξωδικαστικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών, πράγμα το οποίο αναμένεται, όπως είπε, «να μας απαλλάξει από την πληθώρα των δικαστικών διενέξεων ή την απελπισία στην οποία οδηγούνται οι επιχειρήσεις».

Πηγή:AΠΕ