Σε επίπεδα - ρεκόρ εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στα 17 κράτη - μέλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Σε επίπεδα - ρεκόρ εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο υποχώρησε ο πληθωρισμός στα 17 κράτη - μέλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11,9% από 11,8% που ήταν τον Δεκέμβριο, καθώς άλλοι 201.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός εργασίας. Οι άνεργοι στην Ευρωζώνη ανήλθαν συνολικά σε 18,998 εκατομμύρια.
Στην Ε.Ε. το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 10,8% από 10,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των κρατών – μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,3%), στο Λουξεμβούργο (5,3%) και στην Ολλανδία (6%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα (27% τον Νοέμβριο), στην Ισπανία (26,2%) και στην Πορτογαλία (17,6%).
Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Αντόρ χαρακτηρίζει τα στοιχεία «τραγωδία για την Ευρώπη» και καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την επιστροφή της ανάπτυξης.
Μείωση του πληθωρισμού
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της Eurostat, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Φεβρουάριο – κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο του 2%.
Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μείωσή του στο 1,9% από 2% που ήταν τον Ιανουάριο.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού οφείλεται στη μείωση των τιμών των τροφίμων και των βιομηχανικών προιόντων.
Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην Ευρωζώνη αναμένεται να καθορίσει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου. Οι αναλυτές εμφανίζονται, πάντως, διχασμένοι σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού κάτω από το 0,75%.