Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 00:01

Πτώση σε Ν.Υ. και Ευρώπη

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση άνοιξε η εβδομάδα για τη Wall Street, καθώς η κάθετη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις ύστερα από πέντε εβδομάδες κερδών.

Τα σχόλια επίσης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου στη συνάντηση του G7 ερμηνεύθηκαν ως οπισθοχώρηση των ΗΠΑ από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» και συνέβαλαν στην πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Από τους μεγαλύτερους «χαμένους» ήταν οι μετοχές του φαρμακευτικού τομέα, από τη στιγμή που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη υπέρ προγράμματος για μείωση των τιμών φαρμάκων που χορηγούνται μετά συνταγής ιατρού.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 185,58 μονάδες, ποσοστό 2,14%, φθάνοντας στις 8.493,39 μονάδες. Με απώλειες 45,76 μονάδων, ποσοστό 2,97%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.492,77 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των υφιστάμενων ορίων διακύμανσης την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μήνα και προκαλώντας ερωτηματικά για τη μελλοντική τους πορεία την ώρα που η πλειονότητα των αναλυτών αισιοδοξούν για τις προοπτικές των αγορών.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 3,4% και 4,3%, αντίστοιχα, ενώ οι όγκοι συναλλαγών κινήθηκαν σε επίπεδα κατώτερα του πρόσφατου μέσου όρου.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες για τους εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με το Λονδίνο να υποχωρεί 2,7%, το Παρίσι να χάνει 4,3% και τη Ζυρίχη να υποχωρεί 2,3%. Στη Φραγκφούρτη, λίγο πριν από το κλείσιμο, ο δείκτης έχανε το 4,7% της αξίας του.

Επικεφαλής της πτωτικής πορείας τέθηκαν οι ευάλωτες μετοχές του τομέα ασφαλειών Allianz, Aegon, ενώ η μετοχή της ελβετικής εταιρείας χημικών Lonza έχασε το 17,6% της αξίας έπειτα από την προ-ανακοίνωση για μείωση της κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου κατά 20%.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Credit Agricole (-6%), ASML (-7,9%), TUI (-5,3%).

Οι μετοχές των Ευρωπαίων εξαγωγέων δέχθηκε έντονες πιέσεις καθώς η νέα ισχυροποίηση του ευρώ -ανέβηκε προσωρινά σε νέα ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου- απειλεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων έναντι των φθηνότερων ιαπωνικών και αμερικανικών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ