Απέκλεισε ο Γ. Στουρνάρας το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία του ΣΔΟΕ, ερωτηθείς σχετικά, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ΔΝΤ - Ε.Ε. στην οποία διαπιστώνονται αδυναμίες στον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό. Παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΟΙΚ και απαριθμεί τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει αλλά και αυτές που δρομολογούνται.
Απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία του ΣΔΟΕ, ερωτηθείς σχετικά, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ΔΝΤ - Ε.Ε. στην οποία διαπιστώνονται αδυναμίες στον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν μελετώνται προσεκτικά.
«Τα μελετούμε όλα προσεκτικά, λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις και κινούμεθα», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΟΙΚ σε απάντηση της έκθεσης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η έκθεση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Βεβαίως. Και απαντήσαμε νομίζω. Βγήκε ανακοίνωση, δε βγήκε;».
«Από τότε που ελήφθη η έκθεση, που ήταν τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, ήδη έχουν γίνει πολλά πράγματα», πρόσθεσε.
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε απαριθμούνται όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στην έκθεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς.
Γίνεται επίσης λόγος για σημαντική αύξηση των ελέγχων αλλά και της είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ήδη με τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί οι τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, και το ίδιο ισχύει και για τους προσωρινούς ελέγχους. Παράλληλα, σχεδόν τριπλάσιοι από εκείνους του Ιανουαρίου είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου.
Την ίδια ώρα, αύξηση παρουσιάζει σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πορεία είσπραξης των ληξιπροθέσμων, η οποία τον Ιανουάριο άγγιξε το 70%.
Ειδικότερα, στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, το υπουργείο υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι 1.789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και οι σχετικοί έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Επίσης έχουν θεσπιστεί «αυξημένοι και φιλόδοξοι στόχοι τόσο στον αριθμό των υποθέσεων όσο και στο μέγεθος αυτών, για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και για τη μονάδα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου» και μέχρι τώρα «δεν υπάρχουν αποκλίσεις από την επίτευξη των στόχων».
Όπως σημειώνει ακόμη το ΥΠΟΙΚ, σε πλήρη ανάπτυξη είναι και ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό (έτη 2009 – 2011). Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος της λίστας «Λαγκάρντ» από το ΣΔΟΕ, με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Σύμφωνα με το υπουργείο, το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε εξέλιξη είναι ακόμη δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων με στόχο, κατά τι υπουργείο, να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο στους επόμενους δύο μήνες.
Στο σκέλος της ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, το υπουργείο υπενθυμίζει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει όπως:
Στο μεταξύ την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί συγκεκριμένα να μελετήσει την συγκεκριμένη έκθεση και να εξετάσει πιθανές ευθύνες, από την απώλεια φόρων και την διάλυση κρατικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τα πορίσματα της έκθεσης «αναδεικνύουν τις τραγικές ευθύνες της συγκυβέρνησης» και επιβεβαιώνουν, όπως υποστηρίζει, «την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την ανικανότητα και κυρίως τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας».
«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πελώριες πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων, που πρέπει να καταλογιστούν, ώστε να υπάρξει επιτέλους φορολογική δικαιοσύνη και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει «γιατί έκρυβε την έκθεση», αλλά και να πάρει θέση για τα περί «πολιτικών παρεμβάσεων».
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ΕΕ και ΔΝΤ με «τεχνάσματα και εκβιασμούς» δρομολογούν νέα μέτρα για να εισπράξουν όσα μπορούν περισσότερα από τα φτωχά εργατικά – λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν πια να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και χαράτσια, επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή του για την έκθεση ΔΝΤ – Κομισιόν, αναφέρει πως «έχουν το θράσος να μιλούν για φοροδιαφυγή, την ώρα που με το νέο αναπτυξιακό νόμο αυξάνουν διαρκώς τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο».