Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2003 11:49

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ με το πέρασμα της ώρας οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πιέσεων στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει υπερβεί εκ νέου το επίπεδο των 1,17 δολαρίων.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η χθεσινή υποχώρηση της Wall Street, η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις ΗΠΑ, καθώς και η ανακοίνωση ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία υποχώρησε το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1996.

Στις 11:36 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.938,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,84%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.838,54 μονάδες με απώλειες 1,35% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.810,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,01%.

Σημαντικές απώλειες (3,5%) καταγράφει ο τίτλος της Philips. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γκέρχαρντ Κλέιστρλεε, δήλωσε ότι το συνεχιζόμενο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και η εξασθένηση του δολαρίου ασκούν πιέσεις στα έσοδα της εταιρείας, ιδιαιτέρως σε αυτά των δραστηριοτήτων στους τομείς των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης.

Μεγαλύτερη πτώση (6,73%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας TUI μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημίες στο πρώτο τρίμηνο. Τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν την επόμενη Τρίτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 16:30 η κατάθεση του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική.