ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της σημαντικής ανόδου του ευρώ στα αποτελέσματα των εξαγωγικών εταιρειών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, κάθε υποχώρηση του δολαρίου κατά 10% οδηγεί κατά μέσον όρο σε μείωση 4% των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Αρνητικό αντίκτυπο είχε επίσης η δημοσιοποίηση αποθαρρυντικών στοιχείων για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και τα επιφυλακτικά σχόλια του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/21/605175.htm .
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.936,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,89%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 268,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,3%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,19%, στις 2.805 μονάδες.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ο οποίος σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,14% κυρίως λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Vivendi Universal.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών. Αναλυτής της Morgan Stanley σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρει ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω κατά τουλάχιστον 2% τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, εάν η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διατηρηθεί κατά μέσον όρο στο επίπεδο των 1,125 δολαρίων.
Οι μετοχές της γαλλικής Axa και της ολλανδικής Aegon υποχώρησαν κατά 3,8% και 7,71% αντιστοίχως.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Philips, αν και τελικά οι απώλειές της περιορίστηκαν στο 2,7%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Philips, Γκέρχαρντ Κλέιστρλεε, δήλωσε σήμερα ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η εξασθένηση του δολαρίου ασκούν πιέσεις στα έσοδα της εταιρείας, ιδιαιτέρως σε αυτά των δραστηριοτήτων στους τομείς των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης.