Αταλάντευτα κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέση την οποία ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, υπενθύμισε για πολλοστή φορά μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα για νέες, όπως όλα δείχνουν, διαπραγματεύσεις.
Αταλάντευτα κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα παραμένει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θέση την οποία ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, υπενθύμισε χθες για πολλοστή φορά μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα για νέες, όπως όλα δείχνουν, διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Μανιτάκης, παρά το γεγονός ότι φρόντισε να επισημάνει ότι η θέση για «μη απολύσεις», αποτελεί κυβερνητική επιλογή, φαίνεται ότι δέχεται εκ νέου ισχυρές πιέσεις -ανάλογες είχε δεχθεί και πριν από περίπου 5 μήνες- από την τρόικα, αλλά και από το εσωτερικό για να υιοθετήσει διαφορετική τακτική. Οπως λένε οι πληροφορίες, η τρόικα δεν ζητάει απλώς τον περιορισμό του Δημοσίου «με όποιον τρόπο».
Ζητεί τον περιορισμό του Δημοσίου «με συγκεκριμένο τρόπο», που δεν είναι άλλος από τις απολύσεις. Οι άμεσες απολύσεις των επίορκων και η διαθεσιμότητα, που έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά, δεν αρκούν στους δανειστές, οι οποίοι λίγους μήνες μετά επανέρχονται στην ελληνική πλευρά, ζητώντας ξανά κινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μείωση που αναλογεί στο τρέχον έτος ανέρχεται στις 25.000. Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υπερέβη τους στόχους του περιορισμού -εφόσον το ζητούμενο ήταν ο περιορισμός και όχι οι απολύσεις βέβαια- μειώνοντας τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 -όταν ο στόχος για το 2012 ήταν στις 14.000- και αυτό μόνο με οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Βάσει αυτών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται εντός στόχων, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία ενός ανανεωμένου και λειτουργικού δημόσιου τομέα.
Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε πέντε ακόμη υπουργεία, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα σε έξι υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Μακεδονίας-Θράκης), μειώνοντας τον αριθμό των υπηρεσιών κατά σε ένα μέσο όρο της τάξης του 66%.
Επίσης, την ίδια ώρα προχωρά και το ζήτημα της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, ζήτημα το οποίο ετέθη και στη χθεσινή συζήτηση των δύο υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχει στο παρελθόν δηλώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο συνδυασμός της αναδιοργάνωσης των υπουργείων με το πρόγραμμα κινητικότητας θα έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση όλων των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ηδη οι πρώτοι 1.895 υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, απορροφήθηκαν από τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και άλλα υπουργεία.
Πιέσεις
Οι πιέσεις, πάντως, που δέχεται η ελληνική πλευρά, διαφαίνονται στις δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, ο οποίος στην έξοδό του μετά τη συνάντηση έκανε συνολικό απολογισμό των δράσεων του υπουργείου κατά τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ως υπουργείο έχουμε εκπληρώσει το σύνολο των δράσεων και των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα.
Κινηθήκαμε αποφασιστικά σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης και δώσαμε το στίγμα της αξιοπιστίας στο έργο μας. Θέσαμε σε εφαρμογή το σχήμα της κινητικότητας, με βάση το οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετακινούνται 1.895 υπάλληλοι σε υπηρεσίες με επείγουσες ανάγκες. Παράλληλα, εφαρμόζοντας το νομοθετικό πλαίσιο, θέσαμε σε αργία 884 υπάλληλους. Αποδείξαμε έτσι ότι έχουμε και τεχνογνωσία αλλά και μηχανισμούς που λειτουργούν αποτελεσματικά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Eτοιμες οι εκθέσεις αξιολόγησης 16 υπουργείων
Ολοκληρώσαμε τις εκθέσεις αξιολόγησης 16 υπουργείων, οι οποίες σταδιακά εγκρίνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι τιμάμε την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει για μια βαθιά αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, επεσήμανε ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι και ο κ. Μανιτάκης στο τέλος των δηλώσεών του ανέφερε και ότι «μέχρι σήμερα το προσωπικό ήταν κατανεμημένο ανορθολογικά, ρουσφετολογικά, πελατειακά».
Στο μεταξύ, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες δήλωσε ότι «η τρόικα επιμένει στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί και σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης».
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Mega.
Σε ερώτηση εάν η τρόικα απαιτεί απολύσεις από το Δημόσιο και αν είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Είναι ένα θέμα θα έλεγα ανοικτό, για να είμαι ειλικρινής». Και προσέθεσε: «Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις. Η αλήθεια είναι ότι η φρασεολογία που υπάρχει στον όρο του Μαρτίου, στην προϋπόθεση του Μαρτίου, για να πάρουμε τη δόση των 2,8 δισ. είναι ασαφής».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε πως «κατ' αρχήν κανείς δεν μιλάει για απόλυση 25.000 ανθρώπων. Οι 25.000 άνθρωποι θα μπουν στη λεγόμενη κινητικότητα. Θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες δουλειές, δηλαδή από εκεί που περισσεύουν, εκεί που έχουμε ανάγκη».
Πρόσθεσε επίσης πως οι αποχωρήσεις από το δημόσιο μέσω συνταξιοδοτήσεων ήταν περισσότερες του αναμενόμενου, «καθώς ήταν να αποχωρήσουν περίπου 20.000 και έχουν αποχωρήσει γύρω στις 35.000», ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό δεν επηρεάζει την υποχρέωση για την «κινητικότητα» των 25.000, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι «ένα θέμα ανοικτό, υπάρχει ανοικτή διαπραγμάτευση θα δούμε πώς θα το χειριστούμε. Είναι πάντως ένα θέμα δύσκολο», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
667.733 οι δημόσιοι υπάλληλοι
Τουλάχιστον 3.793 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και 29.041 εργαζομένων ορισμένου χρόνου έγιναν στη Γενική Κυβέρνηση στους δέκα πρώτους μήνες του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που διαβιβάστηκαν χθες στη Βουλή κατόπιν σχετικής ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Τα στοιχεία της κυβέρνησης καταδεικνύουν επίσης ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν συνολικά σε 667.733 τον Οκτώβριο του 2012.
Σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, επεσήμανε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2012 καταγράφηκαν «3.793 νέες καταχωρήσεις» στη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων του υπουργείου. Οπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης σε αυτές προστέθηκαν ακόμη: α) 393 καταχωρήσεις για μεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου διαφόρων περιπτώσεων, β) 154 καταχωρήσεις για μεταφορές προσωπικού από τις δημοτικές επιχειρήσεις στους δήμους και γ) 70 καταχωρήσεις για επαναφορά στην υπηρεσία υπαλλήλων που είχαν παραιτηθεί προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012.
Επιπλέον, το ίδιο διάστημα χορηγήθηκαν 29.041 εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου, χωρίς να υπολογίζονται οι μετακλητοί υπάλληλοι. Στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν την εν λόγω περίοδο σε υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις και νομικά πρόσωπα έχει διαβιβάσει πάντως στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με αυτά ο αριθμός των νέων υπαλλήλων ανήλθε σε 1.852 με τους περισσότερους απ' αυτούς να κατανέμονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (580), Οικονομικών (577), Δικαιοσύνης (281) και Παιδείας (273). Ως προς το συνολικό αριθμό του προσωπικού στο Δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε ότι την 1η Οκτωβρίου του 2012 ανερχόταν σε 667.733, ενώ στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 υπηρετούσαν στο Δημόσιο 685.309 υπάλληλοι.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ