Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Μαΐου 2003 13:55

InterContinental Hotels : Μείωση των κερδών το α' εξάμηνο

Ισχυρό πλήγμα, στα κέρδη πρώτου οικονομικού εξαμήνου της InterContinental Hotels, επέφερε ο πόλεμος στο Ιράκ και ο θανατηφόρος ιός άτυπης πνευμονίας, SARS. Οι προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν είναι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των ξενοδοχείων InterContinental, Crowne Plaza και Holiday Inn, ανακοίνωσε μείωση 30% των προ φόρων κερδών της στο οικονομικό εξάμηνο, που έληξε στις 31 του περασμένου Μαρτίου. Ανήλθαν σε 68 εκατ. στερλίνες, από 99 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για προ φόρων κέρδη μεταξύ 60 και 85 εκατ. στερλίνες.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιπροσθέτως, η ορατότητα είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου παραμένουμε επιφυλακτικοί», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρίτσαρντ Νορθ.

Η InterContinental, της οποίας τα 3.300 ξενοδοχεία έχουν περίπου 515.000 δωμάτια σε 100 χώρες, λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών. Τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε μείωση του προσωπικού της κατά 800 εργαζομένους, ενώ προχωρά σε πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Απότομη πτώση σημείωσαν τα κέρδη της σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική καθώς οι αμερικανοί τουρίστες απέφυγαν τους προορισμούς αυτούς φοβούμενοι επιθέσεις στο εξωτερικό. Αντιθέτως, τα λειτουργικά κέρδη από δραστηριότητες στις ΗΠΑ δεν σημείωσαν μεταβολή.

Οι ισχυρές επιδόσεις στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός δέχθηκαν πλήγμα της δύο τελευταίες βδομάδες του οικονομικού εξαμήνου λόγω του ιού SARS.

Χθες, ο ανταγωνιστικός όμιλος Millenium & Copthorne Plc, έδωσε αχτίδα ελπίδας για τον κλάδο καθώς ανακοίνωσε βελτίωση των κρατήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Hilton αναμένει ανάπτυξη όχι πριν από τα τέλη του φετινού καλοκαιριού.