Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Nissan Motor Co. και της and Samsung Electronics Co., μετά την έκθεση οικονομικών αναλυτών στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αρχίσει να αυξάνεται τους ερχόμενους μήνες.

Ο δείκτης Nikkei κινείτο ανοδικά για τρίτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων, σε ποσοστό 1,6% και φθάνοντας στις 8.176,94 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωνε κέρδη 1,5%, για δεύτερη συνεχή ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Στη Σιγκαπούρη, κέρδη για τρίτη ημέρα σε σύνολο τριών, σημείωνε ο δείκτης Straits Times.

«Είναι φανερό ότι οι εξαγωγείς βρίσκονται σε καλύτερη θέση, ώστε να επενδυθούν κεφάλαια», ανέφερε ο Atsushi Osa, ο οποίος διαχειρίζεται 99 δισ. δολ. σε μετοχές με τη Sumitomo Mitsui Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Εάν οι ΗΠΑ γνωρίσουν σταθερή ανάπτυξη τότε και οι εξαγωγείς θα βελτιώσουν τα κέρδη τους». Ο Osa, επεσήμανε, ότι προτιμά μετοχές εξαγωγικών εταιρειών από τις εταιρείες εκείνες των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1,1%. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν τις πωλήσεις τους στην εξωτερική ζήτηση, όπως της Hon Hai Precision Industry Co. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό 1%. Σημαντική άνοδο σημείωναν οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ολες οι άλλες ασιατικές αγορές κινούντο ανοδικά, εκτός από την αγορά στις Φιλιππίνες.

Η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,4% κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2004, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Ο ρυθμός αυτός είναι ταχύτερος από τον αντίστοιχο του 2002 και υπερδιπλάσιος του 1,6% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους.