Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 10:00

Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο της εβδομάδας έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/23/608008.htm .

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 1,65% και διαμορφώθηκε στις 8.184,76 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαΐου. Σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,83%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 826,18 μονάδες αυξημένος κατά 1,24%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με προβλέψεις 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της National Association for Business Economics (NABE) η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά τους προσεχείς μήνες, ενώ η ανεργία πρόκειται να μειωθεί ελαφρώς μέχρι το τέλος του 2004.

Oι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 3% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ποσοστό αρκετό για να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο 6% εφέτος, προτού υποχωρήσει στο 5,7% μέχρι τα τέλη του 2004.

«Εάν σταθεροποιηθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της αμερικανικής οικονομίας, η κερδοφορία των (ιαπωνικών) εξαγωγικών εταιρειών θα βελτιωθεί», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στη Sumitomo Mitsui Asset Management Co.

Η μετοχική τιμή της NEC σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 5,19%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της Sony (4,29%) και Canon (2,34%).

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η μετοχική τιμή της SMFG υποχώρησε κατά 1,02%.

Τέλος, αποθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό της ζήτησης από τις ασιατικές αγορές.