Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 10:54

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν από την έναρξη της συνεδρίασης στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε την Πέμπτη συμβάλλουν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext και η χθεσινή άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/23/608008.htm .

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι ωστόσο περιορισμένη, καθώς τη Δευτέρα οι χρηματιστηριακές αγορές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Στις 10:37 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.005,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,39%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.920,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,61% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.876,35 μονάδες με κέρδη 0,39%.

Σημαντική άνοδο κατά 4,5% σημειώνει η μετοχή του Euronext, το οποίο ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά του κέρδη έφθασαν τα 32,3 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι το Euronext ιδρύθηκε το 2000, ύστερα από τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων Παρισιού, Aμστερνταμ και Βρυξελλών, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας και το LIFFE.

Αξιόλογα κέρδη (2%) καταγράφει επίσης η μετοχή της France Telecom. Ώθηση στη μετοχή της γαλλικής εταιρείας έδωσε η είδηση ότι η θυγατρική της εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Mobistar αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της στο τρέχον έτος.

Ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχεται ο τίτλος του γερμανικού ομίλου λιανικής Metro λόγω αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα.

Οι αναλυτές εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης επικαλούμενοι τους φόβους των επενδυτών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σημαντικής ανόδου του ευρώ στα αποτελέσματα των εξαγωγικών εταιρειών.