Κάμψη παρουσίασε ο κλάδος της πληροφορικής το 2011, εν μέρει εξαιτίας του περιορισμού των δαπανών για έργα τεχνολογίας (απόκτηση ή αναβάθμιση λογισμικού, μηχανογράφηση κ.ά.) τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.
Κάμψη παρουσίασε ο κλάδος της πληροφορικής το 2011, εν μέρει εξαιτίας του περιορισμού των δαπανών για έργα τεχνολογίας (απόκτηση ή αναβάθμιση λογισμικού, μηχανογράφηση κ.ά.) τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat, οι προκηρύξεις νέων δημόσιων έργων έχουν μειωθεί δραστικά λόγω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με τις δαπάνες να έχουν περιοριστεί κατά 21,4% από το 2010, σε 6,6 δισ. ευρώ. Κάμψη της ζήτησης σημειώνεται και από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από τις τράπεζες και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αποτελούν και τους μεγαλύτερους πελάτες του κλάδου.
Σύμφωνα με την Hellastat, σημαντικό πρόβλημα του κλάδου αποτελεί και η πειρατεία λογισμικού. Από έρευνα της Business Software Alliance προκύπτει πως η πειρατεία στη χώρα μας το 2011 ανήλθε στο 61% (δηλαδή περίπου 2 στα 3 εγκατεστημένα προγράμματα είναι παράνομα), με την εμπορική αξία να ανέρχεται σε 247 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία (64%) και τη Ρουμανία (63%).
Οι εταιρείες του κλάδου εστιάζουν κυρίως σε επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων με νέες εφαρμογές, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και σε διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα, εφαρμογές σε κινητή τηλεφωνία κ.ά.). Παράλληλα, προσπαθούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές, όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι ακόμη έντονος. Τέλος, αρκετές εταιρείες στρέφονται στο τομέα του λογισμικού περιορίζοντας το εμπόριο Η/Υ και λοιπού hardware όπου οι υποχώρηση των εσόδων είναι πολύ μεγαλύτερη.
Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση που έκανε η Hellastat σε 560 επιχειρήσεις του κλάδου προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος των εταιρειών πληροφορικής υποχώρησε κατά 1,2% το 2011, στα 1,58 δισ. ευρώ. Το 63% των εταιρειών υπέστη μειωμένα έσοδα έναντι του 2010, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται σε -8,8%.
Εν τω μεταξύ, σημαντική επιδείνωση εμφάνισαν τα αποτελέσματα των εταιρειών. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 11,7% στα 134,59 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημιές διπλασιάστηκαν σε 35,42 εκατ. ευρώ.