Δύο ανοικτούς φακέλους, των ληξιπρόθεσμων χρεών και του νέου ποινολογίου, θα θέσει από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Δύο ανοικτούς φακέλους, των ληξιπρόθεσμων χρεών και του νέου ποινολογίου, θα θέσει από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η κυβέρνηση εν όψει και της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου την άνοιξη, επείγεται να κλείσει τα εν λόγω θέματα ώστε να ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες από την αρχή του έτους κινούνται κάτω από τους στόχους.
Η εκκρεμότητα άλλωστε που υπάρχει όσον αφορά στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα έχει οδηγήσει αρκετούς οφειλέτες σε «στάση πληρωμών» προς την εφορία, καθώς αναμένουν τις ευνοϊκότερες διατάξεις για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Δεν είναι λίγοι εξάλλου και οι υπόχρεοι οι οποίοι αδυνατούν σήμερα να εξοφλήσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, για διάφορες φοροπαραβάσεις, καθώς το ισχύον σύστημα προβλέπει εξοντωτικές ποινές που είναι αδύνατον, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, να πληρωθούν.
Οι ανωτέρω λόγοι πάντως έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητοί από τα κλιμάκια της τρόικας, που συνειδητοποιούν πλέον την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των μνημονιακών μέτρων που εφαρμόζονται και έχουν βυθίσει στην ύφεση την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας ρύθμισης, η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να προτείνουν αρχικά οι ίδιοι στον προϊστάμενο της Εφορίας το ποσό της δόσης που θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα.
Θα πρέπει όμως να αποδείξουν την οικονομική τους κατάσταση και ο έφορος μετά θα αποφασίζει για το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής και στην πορεία της ρύθμισης το ποσό της δόσης θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγραφή των χρεών, τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα, προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να υπάρχει μια ρεαλιστική εικόνα για το ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα στραφεί πρώτα στην είσπραξη των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία «φούσκωσαν» το 2012 κατά 12,3 δισ. ευρώ το συνολικό «λογαριασμό» χρεών, εκτινάσσοντας τα χρέη πάνω από τα 56 δισ. ευρώ.
Βελτιωμένες προτάσεις
Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του υπουργείου ετοιμάζουν να παρουσιάσουν στην τρόικα και το προσχέδιο του νέου ποινολογίου, με το οποίο θα επιχειρείται ουσιαστικά η μείωση των προστίμων για παραβάσεις και φοροδιαφυγή.
Στόχος είναι οι ποινές να είναι μεν αποτρεπτικές, αλλά ταυτόχρονα και πιο «ήπιες» για όσους συλλαμβάνονται να έχουν υποπέσει ακόμη και σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, ούτως ώστε το Δημόσιο να μπορεί να εισπράξει και να υπάρχει συνεχής ροή εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο του υπουργείου, που στην αρχή είχε αντιμετωπιστεί αρνητικά από την τρόικα, θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με βελτιωτικές προτάσεις που, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπουν τα εξής:
* Νέο τρόπο υπολογισμού των προστίμων, καθώς για τις περιπτώσεις ανακριβών και μη υποβληθεισών δηλώσεων το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 10% επί του οφειλόμενου φόρου με ελάχιστο τα 150 ευρώ. Στο υφιστάμενο ποινολόγιο ορίζεται ότι το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται σε 117 ευρώ και φθάνει έως τα 1.170 ευρώ. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις το πρόστιμο ορίζεται σε 150 ευρώ. Με το νέο ποινολόγιο τα πρόστιμα θα επιβάλλονται και στις περιπτώσεις που προκύπτει πρόσθετος φόρος ή ποσό φόρου για καταβολή.
* Για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων όσον αφορά στην υποβολή εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή τη μη υποβολή δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος θα ισούται με το εκάστοτε επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Με το σημερινό ποινολόγιο ο πρόσθετος φόρος κυμαίνεται από 1% έως 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου.
* Τα ποσοστά του πρόσθετου φόρου δεν θα υπερβαίνουν το 50% για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και το 100% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης. Επέρχεται μείωση των σχετικών ποσοστών, καθώς σήμερα ισχύουν ποσοστά 60% και 120% αντίστοιχα.
* Θα μειωθεί από τις 235.000 το όριο της αξίας έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ποινή του «λουκέτου» για ένα μήνα στην επιχείρηση του παραβάτη.
* Οταν η εικονικότητα του τιμολογίου ανάγεται στο πρόσωπο του εκδότη και ο λήπτης αποδεικνύει ότι έχει καταβάλει το ποσό του ΦΠΑ στον εκδότη, τότε δεν θα του επιβάλλεται πρόστιμο.
* Σε περίπτωση επίλυσης της διαφοράς με δικαστικό συμβιβασμό ή διοικητική επίλυση, ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στο 1/3 (έκπτωση 66%) αντί για τα 3/5 (έκπτωση 40%), που προβλέπει το υφιστάμενο ποινολόγιο.
Ανάλογα με τον οφειλέτη
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων προς τους πελάτες τους, όπως η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η προηγούμενη συμπεριφορά του κ.λπ.
Επαναϋπολογισμός προστίμων
Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις για το ποινολόγιο θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν υποθέσεις προστίμων με βάση το υφιστάμενο ποινολόγιο, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να επαναϋπολογιστούν τα πρόστιμα με βάση τις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις, αλλά και να εξοφληθούν αυτά σε πολλές και χαμηλές δόσεις.
Εξόφληση σε 100 δόσεις
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, από 48 που είναι σήμερα, με ελάχιστη καταβολή τα 100 ευρώ, ποσό το οποίο ωστόσο θα μειώνεται εάν ο οφειλέτης που επιθυμεί να ρυθμίσει δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.
Γ. ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]
Από τις εφορίες η είσπραξη ασφαλιστικών οφειλών
Την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από τις εφορίες σε βάθος τριετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρά σε ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων κύριων Ταμείων ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ για ένα διάστημα τριών ετών θα μπουν κάτω από το ΙΚΑ και θα αναζητούνται κάτω από μια προσπάθεια που θα έχει την επωνυμία «Ερμής», ενώ στο βάθος της τριετίας θα πάνε στις εφορίες. Ο υπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του 2016 και τόνισε πως οι περί του αντιθέτου δηλώσεις δεν απηχούν την αλήθεια.
«Ανοικτό το θέμα των μισθών»
Η θέση της Κομισιόν για το ζήτημα του κατώτατου μισθού «τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές», δήλωσε χθες σε συνέντευξη της η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.
Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις».
Επίσης, η Ελληνίδα επίτροπος στη συνέντευξη της «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τόνισε ότι «έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε πιέσεις στο μέλλον είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η συνέντευξη της κας Δαμανάκη «αφήνει έκθετο τον Ελληνα πρωθυπουργό».