Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2003 18:12

Εξηγήσεις από την ΕΤΑ για σύμβαση μεταβίβασης στον «Αστέρα»

«Δεν πωλείται έκταση, πωλείται δικαίωμα ψιλής κυριότητας». Απαντά με ανακοίνωση της η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή».

Στο πρωτοσέλιδο αναφέρεται ότι με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, και ύστερα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ πουλήθηκαν 120 στρέμματα ιδιοκτησίας του ΕΟΤ (στη Βουλιαγμένη) στην Εθνική Τράπεζα, και συγκεκριμένα στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Αστήρ Παλάς, αντί του ποσού των 45 εκατ. το στρέμμα.

Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ, η επικαρπία των 120 στρεμμάτων του ΕΟΤ έχει παραχωρηθεί δωρεάν μέχρι το 2030 στον «Αστέρα» από το 1976 με σύμβαση που παρείχε στην Εθνική Τράπεζα προτιμησιακό δικαίωμα αγοράς σε περίπτωση πώλησης της έκτασης από το κράτος.

Η κυβέρνηση με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος, αποφάσισε την πώληση αυτού ακριβώς που παρέμεινε στο Δημόσιο: της ψιλής κυριότητας.

Οσον αφορά στην αποτίμηση της ψιλής κυριότητας, την οποία το δημοσίευμα θεωρεί χαμηλή (κάνει λόγο για "ξεπούλημα"), τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ ότι η αξία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που κατασκευάζονται με έξοδα της Εθνικής στην έκταση του ΕΟΤ, αποτιμάται σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης.

Η αξία της ψιλής κυριότητας που παρέμεινε στον ΕΟΤ μετά την παραχώρηση του 1976, δεν υπερβαίνει το 20% της συνολικής αποτίμησης της έκτασης, καθώς κατά την ΕΤΑ, η αξία των ακινήτων βρίσκεται στην επικαρπία, η οποία όμως είχε ήδη παραχωρηθεί στον «Αστέρα».

Το ποσό των 16 εκατ. ευρώ που εισπράττει τώρα το Δημόσιο, είναι το 20% της παραπάνω αξίας των 80 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται σε μετρητά. Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα αγοράς μετοχών της «Αστήρ» με το παραπάνω ποσό, ώστε να αποκτήσει περαιτέρω κέρδη στην περίπτωση που η επιχείρηση πωληθεί σε αξίες υψηλότερες από τις σημερινές.