Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 24 Μαΐου 2003 00:01

Η μείωση φόρου στήριξε τη Ν.Υ.

MΕ ΟΡΙΑΚΑ κέρδη έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί τους προσεχείς μήνες, ο όγκος όμως των συναλλαγών ήταν περιορισμένος εν όψει της αργίας της Ημέρας της Μνήμης στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Η είδηση επίσης ότι το Κογκρέσο ενέκρινε το φορολογικό «πακέτο», ύψους 350 δισ. δολαρίων, που αποβλέπει στην τόνωση της οικονομίας, συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος και οδήγησε τους επενδυτές σε αγορές.

«Το μέτρο μείωσης του φόρου επί των μερισμάτων και των κεφαλαιουχικών κερδών είναι ιδιαίτερα υγιές για την αγορά με θετικές προεκτάσεις για τις μετοχές», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Οι μετοχές του τομέα κοινής ωφελείας, οι εταιρείες του οποίου καταβάλλουν παραδοσιακά υψηλά μερίσματα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, μετά την είδηση της έγκρισης των φορολογικών μέτρων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν μια απογοητευτική εβδομάδα καταγράφοντας απώλειες καθώς η εκτίναξη του ευρώ πάνω από τα επίπεδα που πρωτοεμφανίσθηκε το 1999 έναντι του δολαρίου, υπονόμευσε τις μετοχές στους τομείς ασφαλειών και αυτοκινήτου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 0,6% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει απώλειες 3% σε εβδομαδιαία βάση. Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη, ήταν στάσιμοι στη Ζυρίχη και υποχώρησαν στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Χρηματιστές τόνισαν πως αρκετοί επενδυτές προσπάθησαν να κλείσουν θέσεις στην αγορά εν όψει της τριήμερης αργίας που ακολουθεί στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και με τον φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος να παραμένει στο μυαλό των επενδυτών.

«Οι μακροχρόνιες προοπτικές είναι δύσκολες, ειδικά στην Ευρώπη, όπου ο εταιρικός τομέας αντιμετωπίζει την ανατίμηση του ευρώ σε τόσο μικρό διάστημα,» δήλωσε ο Γκάρι Ντούγκαν, της JP Morgan Private Bank. Εμπειρογνώμονες τονίζουν πως κάθε 10% κέρδος του ευρώ αντιστοιχεί σε 3-4% των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λόγω του συναλλαγματικού αντίκτυπου και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Aegon (-7,7%), Prudential (-3,2%), Allianz (-4,2%), DaimlerChrysler, Volkswagen, Telecom Italia (+2%), Vodafone (+2,2%), Credit Agricole (+6,8%), WPP (+4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ