Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2003 10:56

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημειώνουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανιών και τηλεπικοινωνιών.

Στις 10:43 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 είχε διαμορφωθεί στις 2.900,61 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,12%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.834,13 μονάδες με άνοδο 0,40% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 4.586,2 μονάδες με κέρδη 0,27%.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης θα παραμείνουν κλειστά.

Η μετοχική τιμή της DaimlerChrysler ενισχύεται κατά 0,83%. H Mitsubishi Motor, το μ/κ της οποίας ελέγχεται από την DaimlerChrysler, ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση κατά 7% στην κερδοφορία της κατά την τρέχουσα χρήση.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της ομοειδούς εταιρείας BMW. Ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι διακρίνει τάσεις ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του 2003, αν και οι προοπτικές σκιάζονται από τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/26/613025.htm .

Μικρή άνοδο σημειώνει και η μετοχή της Telecom Italia. Το Σάββατο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι προσπάθειες του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου και του μητρικού ομίλου Olivetti για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, καθώς οι μέτοχοι των δύο πλευρών ενέκριναν διά ψήφου τη σχετική συμφωνία, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες που είχαν εκφράζει ορισμένοι επενδυτές.

Tέλος, απώλειες (0,29%) καταγράφει η μετοχή της Air France. Την Τρίτη, 27 Μαΐου, το 65% των δρομολογίων του γαλλικού αερομεταφορέα θα ματαιωθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Οι υπερατλαντικές πτήσεις του εθνικού αερομεταφορέα της Γαλλίας θα εκτελεσθούν κανονικά.

Τα σωματεία εργαζομένων κάλεσαν σε απεργία τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Από την απεργία των ελεγκτών αναμένεται να επηρεασθούν τα δρομολόγια και άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Ifo στη Γερμανία που καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.