Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2003 14:22

Επιβράδυνση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Επιβράδυνση εμφανίζουν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα συνεχίστηκαν και το Μάρτιο οι πτωτικές τάσεις στο ρυθμό εκταμίευσης δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Αντιθέτως, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταδεικνύουν αύξηση των καταθέσεων.

Ειδικότερα, οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων απο τις εμπορικές τράπεζες αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 35,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2002. Τον Φεβρουάριο ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων στεγαστικής πίστης είχε διαμορφωθεί στο 38,5%. Στο σύνολο της αγοράς (εμπορικές τράπεζες και ειδικοί πιστωτικοί οργανισμοί) τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 32,4% έναντι αυξήσεων 34,4% του προηγούμενου μήνα.

Στα καταναλωτικά δάνεια παρατηρείται μια σταθερότητα. Ετσι το Μάρτιο το σύνολο των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν με ρυθμό 26%, ρυθμός παρεμφερης με αυτόν που ''έτρεχαν'' τα καταναλωτικά δάνεια το Φεβρουάριο (26,2%). Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 34,6% έναντι ρυθμού αύξησης 36,3% το Φεβρουάριο. Τα δάνεια με δικαιολογητικά εμφανίζουν μείωση κατά 9,2%. Τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 43,9%.

Για το σύνολο της οικονομίας η πιστωτική επέκταση υποχώρησε στο 17,2% το Μάρτιο απο 18,1% το Φεβρουάριο με τις συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ανέρχονται σε 89,3 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Ετσι, στο τέλος Μαρτίου οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονταν σε 103,6 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση (σε δωδεκάμηνη βάση) κατά 7,2%.

Πηγή: ΑΠΕ