Στο προσκήνιο επαναφέρει η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Χόχτιφ (Hochtief) το σχέδιο για την πώληση της μονάδας της που διαχειρίζεται αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Στο προσκήνιο επαναφέρει η μεγαλύτερη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Χόχτιφ (Hochtief) το σχέδιο για την πώληση της μονάδας της που διαχειρίζεται αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το δημοσίευμα, που επικαλείται τρία πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν το θέμα, η Χόχτιφ έχει προσκαλέσει τους πιθανούς αγοραστές να υποβάλουν προσφορές. Η εταιρεία συνεργάζεται για την πώληση της μονάδας της με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, ανέφεραν οι ίδιες πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσκληση ζητεί από τους υποψήφιους αγοραστές να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές έως το τέλος του Μαρτίου.
Η Χόχτιφ κατέχει πακέτα μετοχών σε έξι αεροδρόμια, ενώ κατά πλειοψηφία ανήκει στην ισπανική κατασκευαστική εταιρεία Actividades de Costruccion Servicios. Ο οικονομικός διευθυντής της (Chief Financial Officer) Πέτερ Σάσενφελντ είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η εταιρεία εξέταζε την ξεχωριστή πώληση των αεροδρομίων.
«Μερικά από τα αεροδρόμια της Χόχτιφ -όπως του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου ή του Σίδνεϊ- είναι πολύ ελκυστικά για τους επενδυτές, ενώ άλλα, όπως της Βουδαπέστης και της Αθήνας, σίγουρα δεν είναι», δήλωσε ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Η τιμή που δόθηκε για τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για επένδυση σε αεροδρόμια αυτή την περίοδο».
Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ευρώπης Vinci συμφώνησε τον Δεκέμβριο να αγοράσει την εταιρεία που διαχειρίζεται τα πορτογαλικά αεροδρόμια (ANA - Aeroportos de Portugal) έναντι ποσού 3,1 δισεκ. ευρώ.
Πέρυσι η Χόχτιφ ανέστειλε για δεύτερη φορά την πώληση της μονάδας των αεροδρομίων, καθώς δεν πέτυχε την τιμή που επιθυμούσε, εν μέσω της χειμαζόμενης ευρωπαϊκής οικονομίας. Στη δημοπρασία που έκανε, οι υποψήφιοι επενδυτές, περιλαμβανομένων της Vinci και του κινεζικού ομίλου HNA, πρόσφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τη μονάδα, την οποία η Χόχτιφ αποτιμούσε σε 1,6 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές με γνώση της διαδικασίας.
Μεταξύ των επενδυτών, από τους οποίους η Χόχτιφ σχεδιάζει να ζητήσει ενδεικτικές προσφορές, περιλαμβάνονται η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης Fraport και οι εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων της Σαγκάης και της Σιγκαπούρης.
Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αεροδρομίου Αθηνών παρέπεμψε στην διοίκηση της εταιρείας στη Γερμανία.
Πηγή: ΑΜΠΕ