Τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης διευρύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ.
Τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά των έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης διευρύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ.
Βάσει της συμφωνίας, η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ και θα ζητάει αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις.
Ο νέος νόμος συμπληρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία, που αυστηροποιήθηκε στα τέλη του 2011 μέσω της υιοθέτησης μέτρων για ταχύτερη επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων για όσους παραβίασαν τα όρια ελλείμματος και χρέους.
Ο νέος νόμος δίνει στην Κομισιόν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Οι κυβερνήσεις μπορούν να αγνοήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν, όμως, σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τον ευρωπαϊκό νόμο.
«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να εγκριθούν από την Ολομέλεια του ΕΚ περί τα μέσα Μαρτίου και λίγο αργότερα να τεθούν σε ισχύ. Με την εφαρμογή τους τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.
Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους-μέλους δε σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συμφωνούν στις γενικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής τους πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις.
Η επιπλέον δυνατότητα, να εξετάζονται τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τον Οκτώβριο πριν κατατεθούν προς έγκριση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών, έχει ως στόχο να εντοπίζονται οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει.
Επιπλέον, σημαντική για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής θεωρείται η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος σε «εξαιρετικές περιστάσεις», κατά την εκτίμηση του Eurogroup.
«Οι χώρες οι οποίες αυτήν την περίοδο κάνουν σημαντικές θυσίες, θα πρέπει να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονται και ανταμείβονται» υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εισηγήτρια του νομοθετικού πακέτου Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία).
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ