Στο Παρίσι θα βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με γάλλους επιχειρηματίες, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Ολάντ στην Αθήνα.
Στο Παρίσι θα βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με γάλλους επιχειρηματίες, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, το ταξίδι κλείστηκε χθες στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις
Το θέμα των επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη οι κ.κ. Σαμαράς και Ολάντ, ενώ για αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον της Γαλλίας για επενδύσεις στην Ελλάδα έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μία σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η άμυνα, η διαχείριση υδάτινων πόρων και η υγεία, ενώ εξετάστηκε η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
«Ήρθα στην Ελλάδα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και αναφερόμενος στην παρουσία των γαλλικών εταρειών στη χώρα μας και στην ανάγκη ενίσχυσής της, εκτίμησε πως και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να κερδίσουν .
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, διαβεβαίωσε, οι γαλλικές εταιρείες θα είναι παρούσες σε πολλούς τομείς: νερό, ηλεκτρική ενέργεια, σιδηρόδρομοι κ.α.
Αργότερα ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε γάλλους και έλληνες επιχειρηματίες, τόνισε ότι το κλειδί για την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι οι επενδύσεις. «Αν υπάρχει ένας στόχος που μας ενώνει όλους είναι η οικοδόμηση της Ευρώπης», σημείωσε.
Όπως είπε, οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές και παράλληλα να στηριχθούν σε αυτή την προσπάθεια από την κυβέρνηση. Ο ρόλος της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι να προσφέρει ένα πρόσφορο περιβάλλον υπογραμμίζοντας ότι οι δοκιμασίες των πολιτών δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τις προσδοκίες που γεννώνται με τη δημιουργία του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου, τονίζοντας πως σίγουρα θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και θα αναδείξει επενδυτικές ευκαιρίες που η Ελλάδα προσφέρει για τις γαλλικές εταιρείες.
Στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γα την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και για το αν υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον για αυτές, δήλωσε: «Από την πλευρά των γαλλικών ενδιαφερόντων θα απαντήσει ο γάλλος πρόεδρος. Εγώ θέλω μόνο να πω ότι, ακολουθώντας το πρόγραμμα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε, θα πρέπει το 2013 να εισπράξει η χώρα μας 2,6 δισ. από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Τον Απρίλιο θα έχουν τερματίσει οι διαδικασίες για δύο πολύ σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, εκείνης του ΟΠΑΠ και εκείνης της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της Δημοσίας Επιχείρησης για το φυσικό μας αέριο. Είμαστε μέσα στο πρόγραμμα και χωρίς να θέλω να κάνω ιδιαίτερα τον αισιόδοξο, θεωρώ ότι είναι και πιθανό να πετύχουμε και μεγαλύτερο ποσό από τα 2,6 δισ. ευρώ».
Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο αρκεί η ελληνική πλευρά να επιμείνει και η γαλλική να δημιουργήσει αυτήν την καινούρια ψυχολογία ενώ παρατήρησε πως και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν από αυτό.