Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 00:01

Ευφορία σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο παρουσίασε χθες η Wall Street, κατά την πρώτη ημέρα των συναλλαγών μετά την αργία της Δευτέρας. Τα νέα στοιχεία τόνωσαν το κλίμα στην αγορά, καθώς έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά στέγης παραμένει ισχυρή και οι καταναλωτές είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πενταμήνου, αν και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς, η οποία ανέμενε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, εφόσον οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο-τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου. Η μεγάλη άνοδος επίσης του τομέα βιοτεχνολογίας προσέφερε στήριγμα στην αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 179,97 μονάδες, ποσοστό 2,09%, φθάνοντας στις 8.781,35 μονάδες. Με άνοδο 46,60 μονάδων, ποσοστό 3,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.556,69 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στις ανακοινώσεις των οικονομικών στατιστικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έφεραν πιο κοντά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατάφεραν να καλύψουν το αρχικά χαμένο έδαφος και να κλείσουν σε θετική περιοχή, με τις μετοχές του τομέα τεχνολογίας να βρίσκονται επικεφαλής της πορείας ανάκαμψης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών κατέγραφαν κέρδη της τάξης του 0,64% και 0,67%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο και του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές αρχίζουν σιγά-σιγά να αφήνουν πίσω τους το εξάμηνο της παράλυσης που προηγήθηκε του πολέμου στο Ιράκ περιμένοντας με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα για την οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι φόβοι για τον αντίκτυπο του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές εξουδετερώνονται από την εκτίμηση πως η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν τελικά σε ανάκαμψη της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι επενδυτές ελπίζουν, συγχρόνως, πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Για τους ειδικούς, μάλιστα, δεν τίθεται ερώτημα αν, αλλά πόσο θα μειώσει η κεντρική τράπεζα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των GUS, EADS, Vodafone.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ