Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 10:30

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ χθεσινή άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/28/618163.htm και η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προβάλλονται ως οι κυριότεροι λόγοι για το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

Η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος αποδίδεται κυρίως στην εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ το Μάιο, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Conference Board που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αντιθέτως, λιγότερο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την εμπιστοσύνη των γάλλων επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσία INSEE, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στις 93 μονάδες το Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, στην Ιταλία ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε το Μάιο στις 90 μονάδες – στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών – από 90,5 μονάδες τον Απρίλιο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.028,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,91%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.945,86 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,71% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.913,24 μονάδες με κέρδη 1,38%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στους κλάδους τηλεπικοινωνιών και ασφαλειών με τις μετοχές της φινλανδικής Nokia και της γαλλικής Axa να ενισχύονται κατά 2,8% και 2,7% αντιστοίχως.

Αξιόλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή του ελβετικού φαρμακευτικού ομίλου Roche, ο οποίος έλαβε το πράσινο φως από την Ε.Ε. για τη διάθεση του σκευάσματος Fuzeon στην ευρωπαϊκή αγορά.