Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν σήμερα το G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές εταιρείες που διαφεύγουν της φορολόγησης.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν σήμερα το G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές εταιρείες που διαφεύγουν της φορολόγησης.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που συνεδριάζουν στη ρωσική πρωτεύουσα έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για την «καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών».
Στην έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι ένα φιλόδοξο «σχέδιο δράσης» για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων, που δεν είναι προσαρμοσμένοι στην παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και που «επιτρέπουν υπερβολικά συχνά στις πολυεθνικές να διαφεύγουν πλήρως της φορολόγησης».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή.
«Οι πολυεθνικές, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οφείλουν να πληρώνουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να έχει εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το G20 πρέπει να «ορίσει ένα διεθνές πλαίσιο για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών». Είπε ακόμη ότι η Ρωσία, που προεδρεύει της συνόδου φέτος, υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία.
Ο Γκουρία υπενθύμισε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της δημοσιονομικής λιτότητας, αν οι πολυεθνικές πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους επωφελούμενες από παραθυράκια της νομοθεσίας, το βάρος της φορολόγησης μένει να το σηκώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε εθνική κλίμακα και η μεσαία τάξη.
«Όλοι θέλουμε οι πολυεθνικές να εγκατασταθούν στις χώρες μας αλλά θέλουμε αυτοί οι όμιλοι να πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλονται στις χώρες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
Ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters