Το «παράθυρο» για ενδεχόμενες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έσπευσε να κλείσει από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» όσον αφορά στο θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.
Το «παράθυρο» για ενδεχόμενες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έσπευσε να κλείσει από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» όσον αφορά στο θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.
«Το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους», σημείωσε ο κ. Ράις, υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».
Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας ιδίως την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του Όλι Ρέν γύρω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ με θέμα τους πολλαπλασιαστές, επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο και οι εταίροι του βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και ότι «πρωταρχικός στόχος» και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις» είναι η εφαρμογή του.
Κληθείς στη συνέχει να σχολιάσει τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, διατύπωσε την άποψη ότι τόσο το θέμα της ανεργίας όσο και άλλα ζητήματα είναι βασικοί λόγοι που πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το συμφωνηθέν πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο φορολογικό, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ ζητεί «περισσότερη πρόοδο» από τις ελληνικές αρχές. «Εκτιμούμε πως δεν έγινε αρκετή πρόοδος», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι αναμένεται η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα για τα Δημόσια Έσοδα.
Καταλήγοντας, ο κ. Ράις επέμεινε ότι το «κλειδί τώρα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και την αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος».
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του χθες προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, επισήμανε ότι η συζήτηση για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή δεν βοηθά, προειδοποιώντας ότι μάλιστα ότι το ζήτημα κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Σε διευκρινίσεις του σχετικά με τη χθεσινή επιστολή Ρεν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις ανέφερε νωρίτερα σήμερα τόνισε πως όπως αναφέρει ο Επίτροπος, ο ρόλος των πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας «υπήρξε οριακός».
Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του μνημονίου εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. Ερωτηθείς σχετικά εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε - μετά και τη θέση που πήρε ο Επίτροπος Ρεν - ότι δεν υπάρχει περιθώριο, ωστόσο επανέλαβε πως ζήτησε να πάρουν κοινή θέση ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ. «Εμείς, πρόσθεσε, εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους», πρόσθεσε.
Αντιπαράθεση στην Επιτροπή Οικονομικών
Το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή απασχόλησε και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αυτό που σύμφωνα με το ΔΝΤ τεκμηριώθηκε, όσον αφορά στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δεν ήταν το λάθος της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά η ένταση και η χρονική της έκταση
Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας από την κρίση και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, χωρίς την επίτευξη ισχυρών δημοσιονομικών συνθηκών και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Προηγουμένως, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ψέξει την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της αναγνώρισης του λάθους περί τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, από πλευράς ΔΝΤ. «Ο κ. Ρεν μάς είπε πως δεν πρέπει να συζητήσουμε τον πολλαπλασιαστή, γιατί προέχει η αξιοπιστία της Ελλάδας. Στο χωριό μου, τους γιατρούς που έδιναν φάρμακα χωρίς (ή με λάθος) δραστική ουσία, τους αποκαλούσαν τσαρλατάνους. Κι εσείς κάθεστε και τους ακούτε να λένε πως έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τι θέλετε να διεκδικήσει η κυβέρνηση με βάση τον πολλαπλασιαστή; Περισσότερα χρήματα; Περισσότερο χρόνο; Έχουν δοθεί. Κούρεμα; Έχει γίνει και έχει γίνει και δεύτερο με την επαναγορά…», απάντησε από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης.
Για το ίδιο ζήτημα, ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες παρατήρησε πως η Κομισιόν προσπαθεί δια του Όλι Ρεν να υποβαθμίσει την παραδοχή του λάθους, προκειμένου να αποφύγει προσφυγές ελληνικών επιχειρήσεων κατά της Επιτροπής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Διόρθωση σημαίνει αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, με αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανακούφισης των ανέργων και των φτωχών, σημείωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη από πλευράς ΔΗΜΑΡ.
Γ. Χατζημαρκάκης: Ξεκάθαρες απαντήσεις
«Τα σκληρά μέτρα λιτότητας για να πετύχουν, προϋποθέτουν τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όσο οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες αυτά τα δύο θα δοκιμάζονται», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο ελληνικής καταγωγής, Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
«Μια τεχνοκρατική τεκμηρίωση από την πλευρά της Κομισιόν, θα μας έδινε με ακρίβεια μια εικόνα για τις συνέπειες του πολλαπλασιαστή. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα διαφάνειας που έχει σημασία για την Ευρώπη, αλλά και θέμα αξιοπιστίας της Ε.Ε. έναντι του ελληνικού λαού που προβληματίζεται, αμφιταλαντεύεται και δεν ξέρει τι να πιστέψει», πρόσθεσε.
Παράλληλα, με επιστολή του στον επίτροπο Όλι Ρεν, ο κ. Χατζημαρκάκης επισημαίνει πως «οι Έλληνες πολίτες έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος του βάρους που προέκυψε από την αποτυχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω λόγω της προφανούς ανακρίβειας αναφορικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα».
nafttemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ