Η πολυπλοκότητα του θέματος της Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και η παράλληλη και ανεξάρτητη αντιμετώπισή του από τους διάφορους φορείς, έχουν οδηγήσει σε ανάπτυξη συστημάτων δεικτών που αποκλίνουν μεταξύ τους, ακόμη και σε βασικές αρχές.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Μεταλλευτική Βιομηχανία» που διεξήχθη στη Μήλο, από 21 έως 23 Μαΐου με συμμετοχή 69 ομιλητών και 182 συνέδρων, από 25 χώρες και 60 οργανισμούς.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ήδη υπάρχουν τρία τουλάχιστον διαφορετικά πλαίσια Δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης:
-Το πλαίσιο κριτηρίων ΗΠΑ-Μόντρεαλ (Στρογγυλό Τραπέζι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη)
-Το Καναδικό πλαίσιο κριτηρίων «συνεχούς ευημερίας», και
-Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πρέπει να σημειωθεί ότι λείπουν ακόμη οι σχετικές θέσεις πολλών χωρών, όπως π.χ. της Αυστραλίας, της Χιλής, της Μεγάλης Βρετανίας κ.λπ. ¶λλες πάλι χώρες, όπως η Γερμανία, βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός δικού τους Συστήματος Δεικτών για το μεταλλευτικό κλάδο.
Είναι φανερός, λοιπόν, ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη ανεξάρτητων ανελαστικών προτύπων, διαφορετικών ανά γεωγραφική περιοχή του κόσμου, τα οποία στη συνέχεια θα είναι δύσκολο να εναρμονιστούν σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας πιο συγκεκριμένος και περιεκτικός πυρήνας συστήματος Δεικτών, που θα μπορεί να εφαρμοστεί διεθνώς.
Το Συνέδριο ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με το πώς οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, χωρίς αυτό να απομακρύνει τη Διοίκηση από το στόχο της κερδοφορίας της επιχείρησης. Ιδιαιτέρως προβλημάτισε το πώς μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαχειριστούν την υπόθεση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδριακού θεσμού «Συναντήσεις Μήλου» (Milos Conferences) από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο του ¶αχεν (Γερμανία), το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση Μεταλλειολόγων και Μεταλλουργών Μηχανικών (SME) και την Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης.