Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 00:01

Κέρδη για την τεχνολογία

ΜΕΙΚΤΗ εικόνα παρουσίασε χθες η Wall Street, με τις μετοχές τεχνολογίας να κινούνται ανοδικά, στηριζόμενες από τις προσδοκίες των επενδυτών για ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ αντίθετα τα blue chip έχασαν έδαφος μετά από άνοδο πέντε ημερών.

Οι μετοχές του τομέα επεξεργαστών στήριξαν την αγορά τεχνολογίας, με το δείκτη του χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας για τους ημιαγωγούς να καταγράφει άνοδο 3,38%. Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 5% και της Novellus Systems 4%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq εκτινάχθηκε την Τετάρτη στα υψηλότερα επίπεδα έτους, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 σε νέα υψηλά επίπεδα εννεαμήνου. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το δεύτερο εξάμηνο και κυρίως για το 2004.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 81,94 μονάδες, ποσοστό 0,93%, φθάνοντας στις 8.711,18 μονάδες. Αντιθέτως, με άνοδο 11,71 μονάδων, ποσοστό 0,75%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.574,95 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την πορεία της Wall Street κλείνοντας με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με τις μετοχές του τομέα τραπεζών να ηγείται της ανόδου λόγω ελπίδων για πωλήσεις ενεργητικού από την βρετανική Lloyds TSB.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,4% έκαστος, ενώ οι όγκοι συναλλαγών ήταν σημαντικά μειωμένοι λόγω της αργίας σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότεροι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, με εξαίρεση το Αμστερνταμ που υποχώρησε.

Ο δείκτης των 300 μετοχών βρίσκεται περίπου 15 μονάδες μακριά από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα του διμήνου στα οποία βρέθηκε έπειτα από τη θεαματική ανάκαμψη -της τάξης του 20-25%- από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα μέσα Μαρτίου.

Προβλέψεις

Ευρωπαίοι αναλυτές, πάντως, τόνισαν πως το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει περισσότερες ελπίδες ανάκαμψης σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που επικρατούν στις ΗΠΑ. Και φυσικά επισημαίνουν πως μόλις η Αμερική πάρει μπροστά και η Ευρώπη θα ακολουθήσει επειδή όλοι θα συμπεράνουν πως ο κόσμος ξανάγινε καλύτερος.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Lloyds TSB (+4%), Deutsche Bank (+1,7%), Abbey National (+7,1%), Benetton (+11%), Amadeus (-3,1%), ICI (-2,9%), Juventus (-8,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ