Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 07:00

Επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της Κύπρου από Ευρωπαίους

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι συνεχίζουν για δεύτερη μέρα να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της Κύπρου, αποφεύγοντας να διαβεβαιώσουν ότι δεν κινδυνεύουν οι ιδιώτες καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες.

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι συνεχίζουν για δεύτερη μέρα να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος της Κύπρου, αποφεύγοντας να διαβεβαιώσουν ότι δεν κινδυνεύουν οι ιδιώτες καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες.

Οσα μεσολάβησαν προχθές στο Εurogroup, αλλά και χθες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εcofin στις Βρυξέλλες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προωθούν στην περίπτωση της Κύπρου το ψυχόδραμα που έζησε η Ελλάδα λίγους μήνες νωρίτερα.

Η αδιανόητη αυτή τακτική δεν θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Κύπρου, αλλά απειλεί και την εύθραυστη ισορροπία της Ευρωζώνης, όπου η κατάσταση μετά τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου για την Ελλάδα, είχε αρχίσει να ομαλοποιείται. Η ατυχία της Κύπρου είναι ότι αποχώρησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία του Εurogroup και ο αντικαταστάτης του, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντέισελμπλουμ, παντελώς άπειρος, κατευθύνεται από ορισμένες πρωτεύουσες που έχουν βάλει στόχο τη διάλυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τη φυγή των καταθέσεων ξένων.

Απόλυτη σιωπή

Προχθές το βράδυ, ο κ. Ντέισελμπλουμ (στη φωτογραφία), αν και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με δημοσίευμα των «Financial Times», που έφερε την Κομισιόν να επεξεργάζεται σενάριο για επιβολή ζημιάς στους ανασφάλιστους καταθέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ) σε κυπριακές τράπεζες και στους κατόχους κυπριακών ομολόγων, απέφυγε να διαψεύσει αυτό το ενδεχόμενο, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Εurogroup.

Τη σκυτάλη της απόλυτης σιωπής πήραν στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι επίσης δεν θέλησαν να διαβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, ενώ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων στην Κύπρο, επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι εσωτερικό, «θα πρέπει οι Κύπριοι να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος», ανέφερε, προσθέτοντας: «Καταστήσαμε σαφές στον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, ότι θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας, αλλά και της εφαρμογής της από ιδιωτική εταιρεία, ώστε να δούμε εάν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος

Ανάλογη ήταν και η στάση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο οποίος, ενώ ρωτήθηκε για την ασφάλεια των καταθέσεων, η απάντηση που έδωσε αφορούσε στο «κούρεμα» δημόσιου χρέους, όπου υπενθύμισε την πάγια θέση των εταίρων, ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν εξειδικευμένη και μεμονωμένη και πως η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται παρόμοιο σενάριο για την Κύπρο.

Ωστόσο, η ερώτηση δεν αφορούσε στην εθελοντική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε «κούρεμα» του χρέους, αλλά στην ασφάλεια των καταθετών για την οποία δεν είπε λέξη. Ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι «στόχος είναι να διασφαλιστεί η δίκαια κατανομή των βαρών αναφορικά με την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι συζητήσεις συνεχίζονται, ελπίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, εντός του Μαρτίου», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Αφόρητες πιέσεις

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια οργανωμένη κίνηση άσκησης αφόρητων πιέσεων στη Λευκωσία, με απώτερο στόχο την αποσύνθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και τη φυγή των ξένων καταθέσεων. Η Κύπρος ήταν πάντα στο στόχαστρο ορισμένων εταίρων, οι οποίοι, βρίσκοντας τη χώρα σε απόλυτη ανάγκη στήριξης, θέλουν να την υποχρεώσουν να λάβει τέτοια μέτρα, που θα καταστήσουν μη ελκυστικό για ξένα κεφάλαια το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν δέχονται να γίνει αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος από διεθνή οργανισμό, όπως την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης ή το ΔΝΤ αλλά επιβάλλουν ιδιωτική εταιρεία, ώστε η αξιολόγηση να είναι ελεγχόμενη και όσο το δυνατόν πιο αυστηρή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, κάθε φορά που προέκυπτε από δημοσιεύματα θέμα ασφάλειας των καταθέσεων, η Κομισιόν και ο τότε πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προχωρούσαν σε άμεση διάψευση εγγυώμενοι παράλληλα τις καταθέσεις. Με την αποχώρηση του κ. Γιούνκερ η κατάσταση πλέον είναι ελεγχόμενη από εκείνες τις χώρες που θέλουν την εξασθένηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει καταθέσει αίτημα στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ για στήριξη του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, αλλά και της οικονομίας, ενώ έχει συμφωνήσει κατ' αρχήν και σε ένα μνημόνιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο η Λευκωσία ήδη εφαρμόζει παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί.

Οι εταίροι συνδέουν τη συμφωνία για στήριξη με το ξέπλυμα χρήματος, ζητούν την άμεση αξιολόγηση της νομοθεσίας από ιδιωτική εταιρεία και περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπογράφει

Τη διαβεβαίωση και τη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μηνύματα τόσο στους Κύπριους όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους.

Υπέδειξε παράλληλα ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον δυσβάσταχτων προβλημάτων και σημαντικών κινδύνων, προσθέτοντας πως οι πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία επιτείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

«Επιβάλλεται -είπε ο κ. Αναστασιάδης- να θέσουμε τέρμα στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να δράσουμε αμέσως, οι στιγμές είναι κρίσιμες».

Μειωμένο ποσό

Το Εurogroup προσπαθεί να μειώσει το ποσό που θα καταβάλουν τα κράτη-μέλη για μια πιθανή διάσωση της Κύπρου, δήλωσε χθες o επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, στο κανάλι RTL. «Εξετάζουμε στο Eurogroup τι χρειάζεται και προσπαθούμε να μειώσουμε το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τα κράτη-μέλη. Εξαρτάται επίσης και από το πώς θα οργανώσουμε το πρόγραμμα» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Αποχωρεί πικραμένος ο Χριστόφιας

Την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Κύπρος από τη στιγμή που προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης εξέφρασε χθες ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των επαφών του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η Κύπρος είναι κατατρεγμένη» τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Ε.Ε. θυμήθηκε τα περί ξεπλύματος χρήματος.

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Υποδεχόμενος τον κ. Χριστόφια, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην «εγκάρδια και ειλικρινή συνεργασία» του με τον Κύπριο Ππρόεδρο. Επισήμανε ακόμη ότι το τέλος της θητείας του κ. Χριστόφια δεν σημαίνει ότι θα είναι και τέλος της φιλίας τους.

Με τη σειρά του, ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την «ανιδιοτελή στήριξή» του και όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα στα κοινά προβλήματα των δύο λαών. «Ο αγώνας συνεχίζεται, η επαφή μεταξύ μας σίγουρα θα συνεχιστεί γιατί και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ε.Ε. μαζί», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια της οποίας ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει και μετά την ολοκλήρωση της θητείας του «ενεργός στον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απολύτως επιτυχημένη την κυπριακή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.