Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 07:00

Πλεονάσματα χρεών!

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πιστεύει ειλικρινά και να επαίρεται η κυβέρνηση, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πλεονάσματα, έστω και για ένα μήνα, όταν απλές αριθμητικές πράξεις, αποδεικνύουν το δημοσιονομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η οικονομία.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πιστεύει ειλικρινά και να επαίρεται η κυβέρνηση, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πλεονάσματα, έστω και για ένα μήνα, όταν απλές αριθμητικές πράξεις, αποδεικνύουν το δημοσιονομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η οικονομία.

Με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών πέτυχε μια ανεπάντεχη επικοινωνιακή σύγχυση. Η κοινή γνώμη πληροφορείται ότι ο κρατικός κορβανάς είναι πλεονασματικός και ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα τόνωσης των φορολογικών εσόδων, μεταξύ των οποίων και κύμα κατασχέσεων εναντίον των εκατομμυρίων οφειλετών.

Κάπου είναι αντιφατικά όλα αυτά, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν, αλλά από τα νούμερα του προϋπολογισμού, μπορούμε να περιγράψουμε με ένα απλό παράδειγμα τις δημοσιονομικές εξελίξεις του Ιανουαρίου.

Εργαζόμενος που μέχρι πριν μια διετία αμειβόταν με 2.000 ευρώ το μήνα, κάλυπτε τα έξοδα του νοικοκυριού ύψους 1.000 ευρώ, πλήρωνε εφορία δάνεια και λογαριασμούς άλλα 1.000 ευρώ, και είχε μηδενικό ισοζύγιο.

Με τις μειώσεις που ακολούθησαν, οι μηνιαίες απολαβές του έγιναν 1.000 ευρώ. Ο ίδιος μείωσε τα έξοδα νοικοκυριού σε 800 ευρώ, το μήνα, αλλά σταμάτησε να πληρώνει δάνεια, φόρους και λογαριασμούς και παρουσιάζει πλεόνασμα ύψος 200 ευρώ, το μήνα!

Τη διαδικασία αυτή χρησιμοποίησε και το υπουργείο Οικονομικών για να εμφανίσει το λογιστικό και συγκυριακό πλεόνασμα. Ειδικότερα, δεν πληρώθηκαν εντός του Ιανουαρίου κονδύλια ύψους 679 εκατ. ευρώ, για λειτουργικά, επιχορηγήσεις, μισθούς και συντάξεις, που εντάσσονται στον κωδικό «πρωτογενείς δαπάνες». Δεν επιστράφηκαν φόροι ύψους 266 εκατ. ευρώ και δεν πληρώθηκαν δαπάνες του ΠΔΕ ύψους 133 εκατ. ευρώ, συνολικά 1.078 εκατ. ευρώ.

Αν υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του Ιανουαρίου, είναι το «πλεόνασμα χρεών» του Δημοσίου, που βαίνει αυξανόμενο.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα εκταμιευτούν το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και δεν θα αποφευχθεί η πληρωμή των συγκεκριμένων δαπανών.

Με τη διαδικασία αυτή υπερκαλύφθηκαν οι απώλειες στα έσοδα και προέκυψαν τα πλεονάσματα, που όμως δεν έχουν καμία απολύτως σημασία, και το ΥΠΟΙΚ, δεν θα μπορέσει να τα επικαλεστεί στις επικείμενες επαφές με την τρόικα.

Αντιθέτως θα βρεθεί απολογούμενο, για την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Αλλά και επικοινωνιακά είναι λάθος η διαφήμιση του συγκυριακού πλεονάσματος. Ακούει ο συνταξιούχος που μόλις πριν λίγες μέρες είδε τη σύνταξή του να περικόπτεται δραματικά, ο εργαζόμενος που βιώνει τη μείωση των αποδοχών του και την αύξηση της φορολογίας, ο επαγγελματίας που βλέπει τον τζίρο του να συρρικνώνεται, πως ο προϋπολογισμός είχε πλεονάσματα και δικαιολογημένα θα αναρωτηθούν γιατί οι περικοπές και η λιτότητα.

Κανείς όμως δεν πιστεύει στα δημοσιονομικά θαύματα και ουδείς προβληματίζεται γι' αυτά, καθώς έχει πολύ σοβαρότερες αγωνίες που τον απασχολούν.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]