Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 16:26

Εντυπωσιακή άνοδος στη Σοφοκλέους

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία άνοδο από τις 11 Οκτωβρίου 2002 σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε θεαματική άνοδο κατά 8,74% και έκλεισε στα 9,7 ευρώ παρουσιάζοντας συναλλακτική δραστηριότητα 2.555.611 τεμαχίων. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της Intracom (8,23%), της Εμπορικής (7,79%), της ΕΥΔΑΠ (7,32%) και της Alpha Bank (5,45%).

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει στην άνοδο της Παρασκευής. Σημαντικές απώλειες (11,27%) κατέγραψε η μετοχή της Πετρόλα Ελλάς. Η διοίκηση της εν λόγω εταιρείας έδωσε σήμερα διευκρινίσεις σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής μετοχών με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η πρόταση των διοικητικών συμβουλίων για τη σχέση ανταλλαγής των παλαιών μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. και της Πετρόλα Ελλάς με νέες μετοχές της ενιαίας εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/02/629776.htm .

Η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. υποχώρησε κατά 1,66%, ενώ εκείνη της Μότορ Οϊλ έκλεισε με απώλειες 1,71%.

Ο γενικός δείκτης, στην πρώτη συνεδρίαση δύο «ταχυτήτων» , ενισχύθηκε κατά 2,59% και διαμορφώθηκε στις 1.768,85 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαΐου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 1.770,05.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασε και ο ημερήσιος τζίρος φθάνοντας τα 136,4 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 308 σημείωσαν άνοδο (4 limit up), 29 υποχώρησαν και 22 παρέμειναν αμετάβλητες.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο εξαιρουμένου του δείκτη διυλιστηρίων. Τα σημαντικότερα κέρδη (6,16%) κατέγραψε ο κλωστοϋφαντουργικός ακολουθούμενος από το δείκτη εκδόσεων-εκτυπώσεων (5,68%). Ανοδο άνω του 5% σημείωσε και ο δείκτης των τραπεζών.

Ως γνωστόν, στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μέτρο κατηγοριοποίησης των μετοχών. Οι μετοχές που έχουν άνοιγμα (spread) μικρότερο των δύο ποσοστιαίων μονάδων, θα έχουν στο εξής συνεχή πεντάωρη διαπραγμάτευση, ενώ οι μετοχές που έχουν άνοιγμα (spread) μεγαλύτερο των δυο ποσοστιαίων μονάδων, θα έχουν συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών, σε δυο περιόδους: από 11.00 έως 11.30 και από 13.30 έως 16.00.

Σε ό,τι αφορά τον χρονισμό μετοχών συνεχούς διαπραγμάτευσης, στο καθεστώς της πεντάωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης περιλαμβάνονται 241 συνολικά μετοχές, εκ των οποίων οι 22 θα διαπραγματεύονται μέσω του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή. Αναλυτικότερα πρόκειται για τους τίτλους: Σύμβουλοι Υψηλής Τεχνολογίας, Informer, Ευρωσύμβουλοι, Μπάρμπα Στάθης, Ridenco, Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, Unibrain, Quality & Reliability, Νηρεύς, Compucon, Δυναμική Ζωή, Ντρουκφάρμπεν, Σελόντα, Lamda Development, Goody΄s, Κυριακούλης, Τεχνικές Εκδόσεις, Comm Group, Πλαστικά Κρήτης και Μπαλλής, Μοχλός και Euroline Επενδυτική. Στο καθεστώς της τρίωρης διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνονται 103 συνολικά τίτλοι, εκ των οποίων οι 19 είναι προνομιούχοι.

Επίσης από σήμερα τέθηκαν σε εφαρμογή οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για τους δείκτες MidCap 40 και SmallCap 80. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την δείκτη FTSE/ASE MidCap 40, θα υπάρξουν τρεις προσθήκες, τρεις διαγραφές και τρεις μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής. Συγκεκριμένα, προστίθενται οι μετοχές Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Τηλέτυπος και Sex Form, ενώ διαγράφονται οι ΑΕΓΕΚ, Altec και Ελαϊς.

Για τον δείκτη FTSE/ASE SmallCap 80 έχουν εγκριθεί συνολικά 16 προσθήκες, 16 διαγραφές και μία μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής.

Αναλυτικότερα, στον εν λόγω δείκτη μετακινούνται οι ΑΕΓΕΚ, Θεμελιοδομή, Μπάρμπα Στάθης, Δομική Κρήτης, Χ. Μπενρουμπή και Υιός, Altec, Προμότα Ελλάς, Λαντέκ Επικοινωνίες, Byte Computer, Βιοτέρ, Υιοί Κατσέλη, Ετέμ Εταιρία Ελαφρών Μετάλων, Δάιος Πλαστικά, Βετανέτ, Kleeman Hellas και Intracom Κατασκευές.

Αντιθέτως, διαγράφονται οι Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Τηλέτυπος, Βιομηχανία Εσωρούχων Sex Form, Ντεσπέκ Συμμετοχών, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Αλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Πειραιώς Χρημ-κές Μισθώσεις, Νεώριον Σύρου, Autohellas, Δυναμική Ζωής, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Euromedica, Alfa-Alfa Συμμετοχές, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Ελληνικά Καλώδια, Βαλκάν Εξπόρτ.

Τέλος, το «ντεμπούτο» του έκανε σήμερα ο νέος δείκτης Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας Χ.Α. με τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες, στον οποίον συμμετέχουν οι 20 ή και περισσότερες μετοχές που έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ταχύτητα (δηλαδή αξία κεφαλαιοποίησης σε σχέση με την αξία των συναλλαγών). Οι μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στον συγκεκριμένο δείκτη, είναι οι: Informatics, Ατέρμων, Κανάκης, Κορδέλλου, Fanco, Sex Form, Βάρδας, Δάριγκ, Γαλαξίδι, Spider, Μπαλάφας, Δομική, Δίας, CPI, Despec Συμμετοχών, Ιμάκο, Εικόνα Ήχος, Rainbow, Προμότα και ΜΕΑΓΑ.

Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στις 1.039,48 μονάδες.