Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 09:42

Ολοκληρώνεται η σύνοδος του G8

Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στο Εβιάν η σύνοδος του «G8» -της ομάδας των ισχυρότερων ηγετών του κόσμου.

Οι επτά ηγέτες (ο Αμερικανος πρόεδρος Τζωρτζ Μπους αναχώρησε χθες από το Εβιάν και μετέβη στην Αίγυπτο) πρόκειται να έχουν σήμερα το πρωΐ την τελευταία συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια να δώσουν στη δημοσιότητα το κοινό ανακοινωθέν. Στις 12:00' ώρα Ελλάδος, οι επτά ηγέτες θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου για να ανακοινώσουν τα συμπεράσματα της συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι προσανατολισμοί των Οκτώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί κατά τις δύο πρώτες ημέρες της συνόδου : Εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία παρά τις μεγάλες σημερινές δυσκολίες, ανανέωση της προσοχής στην ανάπτυξη της Αφρικής, τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι Οκτώ αναμένεται να προειδοποιήσουν τη Βόρεια Κορέα αλλά και το Ιράν να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Καταδίκασαν την τρομοκρατία την οποία χαρακτήρισαν ως την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη και επιβεβαίωσαν τη θέληση τους να συνεργασθούν έως την τελική της εξάρθρωση.

Αναφορικά με τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, το τελικό ανακοινωθέν θα ζητεί την καθιέρωση πιο δεσμευτικών κανονισμών σε διεθνές επίπεδο με στόχο τη διεύρυνση του εμπορίου, ιδιαίτερα αυτού μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους τόνισε ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου και ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει αμετάβλητη στο θέμα αυτό. «Ο πρόεδρος είπε απλά ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου... Αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στο Σαρμ Ελ Σέϊχ της Αιγύπτου, όπου βρίσκεται από χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε «όλες οι προϋποθέσεις είναι παρούσες ώστε να εισέλθει εκ νέου η διεθνής οικονομία σε φάση ανάπτυξης».

«Ολες οι έγκυρες αναλύσεις συγκλίνουν σε αυτήν τη διαπίστωση, αλλά υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι όλες οι προυποθέσεις συντρέχουν για να εισέλθει η διεθνής οικονομία σε αναπτυξιακή φάση», τόνισε ο Σιράκ.

Η σύνοδος των Οκτώ συνοδεύτηκε πάντως από μαζικές διαδηλώσεις των αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης. Περίπου 500 διαδηλωτές που είχαν καταλάβει στη διάρκεια της νύχτας γέφυρα κοντά στη Γενεύη απομακρύνθηκαν δια της βίας από άνδρες της γερμανικής και της ελβετικής αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απελευθέρωση 25 ατόμων που συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία.