Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Αντ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε το καλύτερο δυνατό διαπραγματευτικά.
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Αντ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι η χώρα μας εξασφαλίζει πάνω από 16,3 δισ. ευρώ από τα ταμεία του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για τα έτη 2014-2020.
«Κάναμε το καλύτερο διαπραγματευτικά», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση 14,5 δισ. ευρώ από το καινούριο ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Παράλληλα, πρόσθεσε, η χώρα μας αναμένεται να αποσπάσει μετά από την πάροδο διετίας και άλλα 2 δισ. ευρώ περίπου, χάρη στην αναθεώρηση του ποσοστού συμμετοχής της στα εν λόγω προγράμματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότο η ελληνική πλευρά κατάφερε τελικά να της δοθούν πολύ περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν με την αρχική πρόταση Μπαρόζο την ώρα, μάλιστα, που το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων συνεχώς μειωνόταν.
Ειδικότερα, όπως υπενθύμισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να δοθούν στην Ελλάδα για το νέο ΕΣΠΑ 11,2 δισ., όταν το συνολικό μέγεθος των κοινοτικών προϋπολογισμών ξεπερνούσε το 1 τρισ., ενώ στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαμε φτάσει κοντά στα 14 δισ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός εξακολουθούσε να βρίσκεται κοντά στο 1 τρισ. Τελικά, όμως, συνεχίσε ο Πρωθυπουργός η Ελλάδα κατάφερε αρχικά να κερδίσει μόνο για το νέο ΕΣΠΑ 14,5 δισ. για την επόμενη επταετία ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός για την Ευρώπη έπεσε ακόμα πιο κάτω από το 1 τρισ, στα 950 δισ.
Χάρη επίσης στην επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων συνολικά στην Ευρώπη, ένας μέρος του οποίου, θα απορροφηθεί και από την Ελλάδα. Το σπουδαιότερο όμως, επισήμανε, είναι ότι με ελληνική πρωτοβουλία πέρασε η τροπολογία με την οποία αναθεωρήθηκαν τα ποσά που δίνονται στην Ελλάδα λόγω κρίσης.
Πέρα από το συνολικό ύψος των χρημάτων που πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα πάντως, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, συμφωνήθηκε ακόμη να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία απορρόφησης των πόρων των κοινοτικών κονδυλίων και έτσι αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της απορρόφησής τους.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πάντως ότι υπάρχει και «η άλλη πλευρά της σελήνης» που δεν επιτρέπει εφησυχασμό για το μέλλον. «Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση, όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση», παρατήρησε.
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα το 2013 «να βοηθηθεί πολύ» από τις σημερινές αποφάσεις, που δίνουν μια διαρκεια για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις των αναγκών της εθνικής οικονομίας».
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ
Σημαντικές διευκολύνσεις για την υλοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας προβλέπουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ωστόσο, πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος που προκύπτει για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι με την αύξηση των πόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, υιοθετείται σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:
ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αναλγησίας
«Ανίκανη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» χαρακτήρισε την Ε.Ε. η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, σε σχόλιό της, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να απολογείται, αντί να «πανηγυρίζει».
Όπως ανέφερε η κ. Δούρου, «τα 907 δισ. ευρώ του Πολυετούς Δημοσιονομικού προγράμματος, που αποφασίστηκαν ύστερα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, συνιστούν μια ομολογία αναλγησίας και πολιτικής αποτυχίας».
«Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε έναν μίνιμουμ προϋπολογισμό, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, μπορεί (και πρέπει) να παραμείνει κενό γράμμα. “Προϋπολογισμός ύφεσης” χαρακτηρίστηκε ορθά», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή.
«Ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει – αντιθέτως, θα πρέπει να απολογηθεί. Να απολογηθεί για τα 11 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, που παραμένουν αναξιοποίητα», κατέληξε.
Το 2007 η Ελλάδα πήρε 20,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, σήμερα με 25% μικρότερο ΑΕΠ, θα πάρει αντίστοιχα 14,5 δισ. ευρώ, σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως «όσοι μιλούν για αύξηση λένε ψέματα».
ΚΚΕ: Κουβέντα για την πιθανότητα επιβολής ποινών
Την ανησυχία του για το «φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό της κοινοτικής χρηματοδότησης» και το «βάθεμα των ανισότιμων σχέσεων των κρατών – μελών» εξέφρασε από την πλευρά του το ΚΚΕ, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικότερα θέματα που προκύπτουν από τη Σύνοδο.
«Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη - μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις», σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα.