Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 00:01

Μια ανάσα από τις 9.000 ο D.J.

Ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ δείκτης Dow Jones φλερτάρισε χθες με το φράγμα των 9.000 μονάδων ωθούμενος από το κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησε στη Wall Street η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του τομέα υπηρεσιών το Μάιο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κέρδισε συνολικά 116,03 μονάδες, ποσοστό 1,30%, φθάνοντας στις 9.038,98 μονάδες. Με άνοδο 31,09 μονάδων, ποσοστό 1,94%, κέρδισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.634,65 μονάδες.

Οικονομολόγοι έσπευσαν να δηλώσουν πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της πολυπόθητης ανάκαμψης.

Οι ελπίδες αυτές είναι που έχουν οδηγήσει το χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 περίπου 22% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε βρεθεί προσωρινά στα μέσα Μαρτίου. Αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν πως τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή δεν θα είναι τόσο ευχάριστα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Walt Disney, Palm Inc, Handspring Inc, Ford Motor Co., General Motors Corp.

Οι μετοχές πετρελαίου οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 εβδομάδων, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην ανάκαμψη του δολαρίου και τα ικανοποιητικά οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,97% και 1,13%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει ξανά το φράγμα των 850 μονάδων.

Κέρδη κατέγραψαν και τα εθνικά χρηματιστήρια με επικεφαλής τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο.

Οικονομολόγοι προειδοποίησαν, ωστόσο, τους επενδυτές να μην υιοθετήσουν την έντονη φιλολογία περί ανάκαμψης των αγορών επισημαίνοντας πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει ασταθής. Υπήρξαν και μερικοί ιδιαίτερα απαισιόδοξοι που προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους επενδυτές πως αγνοούν τα δυσοίωνα μηνύματα που στέλνει η ευρωζώνη.

Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποιούν για την προοπτική απότομων διορθώσεων στην αγορά όταν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αρχίσουν να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τρίμηνου.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στη διόρθωση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου εν όψει της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι πιό δραστήριες μετοχές ήταν των: Royal Dutch (+2%), TotalFinaElf (+2%), Ahold (+6%), KLM, Lufthansa, Finnair, Cable & Wireless (+7%), DaimlerChrysler (-2,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ