Την πρώτη μείωση των δαπανών στην ιστορία της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό των ετών 2014 - 2020, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 25 ωρών.
Την πρώτη μείωση των δαπανών στην ιστορία της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό των ετών 2014 - 2020, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 25 ωρών.
Η συμφωνία ορίζει ως ανώτατο όριο δαπανών για την επόμενη επταετία το ποσό των 960 δισ. ευρώ. Το τελικό όριο διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από τα 1,033 τρισ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν και είναι μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με τον ισχύοντα προϋπολογισμό.
Οι περικοπές επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως οι υποδομές, η διοίκηση και η επιστημονική έρευνα. Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης στα έργα διασυνοριακών μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών τουλάχιστον κατά 11 δισ. ευρώ.
Οι αμοιβές και οι παροχές των αξιωματούχων της Ε.Ε. «ψαλιδίστηκαν» κατά 1 δισ. ευρώ, γεγονός που δικαίωσε τη Βρετανία, η οποία επέμενε ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες περικοπές.
Προς ικανοποίηση της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεν προβλέπονται περαιτέρω περικοπές δαπανών προς τη γεωργία. Μάλιστα, ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση 1,5 δισ. ευρώ στις δαπάνες για αγροτική ανάπτυξη συνολικά για τα επτά έτη της ισχύος του.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι έχουν προβλεφθεί κονδύλια για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, έρευνα και διαρθρωτικά κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Επίσης, προβλέπονται κεφάλαια για ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, ενώ έχουν προβλεφθεί 6 δισ. ευρώ για τη σύσταση ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το οποίο θα χρηματοδοτεί σπουδές στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η συμφωνία έκλεισε! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του υπόλοιπου της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή».
Στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Ρόμπεϊ τόνισε ότι, εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας, ο νέος προϋπολογισμός εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ουσία, ήτοι στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Είναι ένας προϋπολογισμός με στρατηγική και φιλοσοφία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπέκυψαν στις πιέσεις που άσκησαν τα «γεράκια» της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία για δραστική μείωση του προϋπολογισμού, παρά την αντίρρηση της Ιταλίας, της Γαλλίας και των οικονομιών της ανατολικής και νότιας Ευρώπης. Η τελική έγκρισή της θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Η Ευρωβουλή είχε προειδοποιήσει ότι θα ήταν έτοιμη να μη στηρίξει έναν προϋπολογισμό λιτότητας και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε μέσω του twitter ότι η Σύνοδος έχει αναγνωρίσει το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έκανε μια πρόταση η οποία τίθεται προς διαπραγμάτευση. «Η Ευρωβουλή τώρα θα αρχίσει την αξιολόγηση και τις συζητήσεις».
Για δύσκολη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή θα προτιμούσε ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στην αρχική της πρόταση.
Στις δικές της δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία για την Ε.Ε. στηρίζει την ανάπτυξη και σέβεται τις χώρες που συνεισφέρουν με θετικές ταμειακές ροές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (net contributors).