Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 14:52

Κατά 0,5% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των επιτοκίων του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ευρέως αναμενόταν.

Το ελάχιστο επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται πλέον στο 2%, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3%.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός αυτό θα ληφθεί υπόψη στη χάραξη της νομισματικής μας πολιτικής», είχε δηλώσει την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, προϊδεάζοντας τις αγορές για μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 0,25% στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε ομιλία του στη Διεθνή Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στα τέλη του μήνα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές για τις τιμές «συνεχίζουν να εξελίσσονται ευνοϊκά». «Αναμένουμε πτώση του πληθωρισμού σαφώς κάτω από το 2% του χρόνου και σταθεροποίησή του σε χαμηλότερο επίπεδο».

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,9% τον περασμένο μήνα από 2,1% τον Απρίλιο υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2002 κάτω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2003 αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι 1,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Εκκλήσεις στην ΕΚΤ να προβεί σε μείωση των επιτοκίων είχαν απευθύνει μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, καθώς και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην ετήσια έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για την Ευρωζώνη ότι το 2003 θα είναι η «τρίτη χρονιά απογοητευτικής ανάπτυξης» κάνοντας παράλληλα λόγο για «σημαντικό περιθώριο» χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/04/633070.htm .

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη δικαιολογούν και νέα μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/04/634714.htm .

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της σημερινής απόφασης.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/05/637765.htm .

Αντιθέτως, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προέβη σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50%, στο 3%, επικαλούμενη την εξασθένηση της οικονομίας και την υποχώρηση του πληθωρισμού.