Εκείνοι που δικαιούνται να διαμαρτύρονται για το νέο φόρο στα ακίνητα είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, καθώς και όσοι έχουν κάποιο χωραφάκι ανεκμετάλλευτο. Είναι αυτοί που θα επωμιστούν το τεράστιο βάρος του νέου φόρου.
Εκείνοι που δικαιούνται να διαμαρτύρονται για το νέο φόρο στα ακίνητα είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, καθώς και όσοι έχουν κάποιο χωραφάκι ανεκμετάλλευτο. Είναι αυτοί που θα επωμιστούν το τεράστιο βάρος του νέου φόρου.
Εκείνοι που δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται είναι οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, γιατί απλά έχουν ψηφίσει το συγκεκριμένο φόρο, όπως αυτός περιγράφεται στον προϋπολογισμό του 2012 και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016, χωρίς λεπτομέρειες εφαρμογής.
Στο κεφάλαιο για την ακίνητη περιουσία στον προϋπολογισμό του 2013, αναγράφεται πως θα γίνει αντικατάσταση του «Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δημόσια έσοδα».
Επίσης στους πίνακες του προϋπολογισμού αναγράφεται πως τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο θα ανέλθουν σε 3,2 δισ. ευρώ το 2013 (με την προσθήκη και της «ουράς» των εσόδων από το ΕΕΤΗΔΕ). Δηλαδή, οι διαφωνούντες βουλευτές μάλλον δεν διάβασαν τι ψήφιζαν, λίγους μήνες νωρίτερα. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει.
Οι πιέσεις που ασκούνται, πάντως, έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο το ποσό των 50.000 ευρώ, αντικειμενικής αξίας. Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, δεδομένου ότι αυτομάτως εξαιρεί σχεδόν όλα τα ακίνητα στα χωριά και τα μικρά ακίνητα σε αστικά κέντρα, τα οποία πλήρωσαν τα δύο τελευταία χρόνια το «χαράτσι», μέσω ΔΕΗ, αφού ηλεκτροδοτούνταν.
Επειδή ταυτόχρονα τα έσοδα του νέου φόρου είναι δεδομένα, (θα αποδίδει τουλάχιστον όσα και το ΕΕΤΗΔΕ), την απαλλαγή των μικρών ιδιοκτησιών, θα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 50.000 ευρώ, για τους οποίους θα αυξηθεί σημαντικά η επιβάρυνση με το νέο φόρο.
Αν συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση από τα αγροτεμάχια, ο νέος φόρος θα φτάσει σε εφιαλτικά επίπεδα, για τους έχοντες ακίνητη περιουσία, την οποία το υπουργείο Οικονομικών - μέσω των αντικειμενικών αξιών - την αποτιμά άνω των 50.000 ευρώ.
Εκτός από τα νοικοκυριά, εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν από το νέο φόρο στα ακίνητα, είναι οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Επειδή δύσκολα θα τον εισπράξουν. Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του 2013, έδειξε πως δύσκολα εισπράττονται πλέον οι φόροι, αφού έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών.
Μόνιμη επωδός της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών είναι πως δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους. Είναι μια παράμετρος που εξακολουθεί να αγνοεί το υπουργείο Οικονομικών.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]