Με καθυστέρηση πέντε ωρών, σε μια προσπάθεια του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, άρχισαν τελικά επισήμως οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης, την επταετία 2014-2020.
Με καθυστέρηση πέντε ωρών, σε μια προσπάθεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών, άρχισαν τελικά επισήμως οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης, την επταετία 2014-2020.
Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ρόμπεϊ είχε πρόθεση να θέσει υπ' όψιν των ευρωπαίων ηγετών ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού το βράδυ της Πέμπτης, όμως το ανέβαλε, αφότου φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου, δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι αργά το βράδυ αν ο κ. Ρόμπεϊ θα έβαζε τελικά την πρότασή του στο τραπέζι αργότερα την Πέμπη ή αν θα το καθυστερούσε έως την Παρασκευή, κάτι που διπλωματική πηγή άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανό. Πάντως, όταν η Σύνοδος άρχισε, γύρω στις 22.00 οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.
Σε γενικές γραμμές, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι υπέρ μιας «σφικτής» πολιτικής στον τομέα των δαπανών, ενώ οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης θέλουν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση για τις υποδομές και τον αγροτικό τομέα. Σημειώνεται πως η συμφωνία επί του προϋπολογισμού πρέπει να είναι ομόφωνη, που σημαίνει πως κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας
Όπως είναι γνωστό, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει πως θέλει να δει μεγάλες μειώσεις από το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Ρόμπεϊ στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, οπότε τελικά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές που ζητεί ο Κάμερον θεωρείται βέβαιο πως θα σημάνουν περικοπές σε προγράμματα όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, που Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και άλλες χώρες υπερασπίζονται με σθένος.
Στη πρόταση του Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένο πλέον ότι η Ε.Ε. θα έχει κι αυτή, όπως και τα κράτη - μέλη, έναν προϋπολογισμό λιτότητας την περίοδο 2014-2020, θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας.
Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία πέντε χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι και το μεγάλο θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας με βάση την οποία κατανέμονται τα κονδύλια στα κράτη - μέλη.