Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 18:12

ΕΛ.ΠΕ.-Πετρόλα: Αναμένουν συνέργιες έως 300 εκατ. ευρώ στην 5ετία

Συνέργιες 270 - 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία από τη συγχώνευση των εισηγμένων εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια και Πετρόλα, που θα ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο, προέβλεψε η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. Γ. Μωραϊτης επεσήμανε ότι η εταιρεία υλοποιεί ήδη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνεχιστεί, αφού όμως πρώτα αναμορφωθεί και διευρυνθεί προκειμένου να αξιοποιηθούν τα νέα στοιχεία από την απορρόφηση της Πετρόλα και ενσωματωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της τελευταίας.

Αναφερόμενος στο προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Αθανάσιος Καραχάλιος διαβεβαίωσε ότι όλες οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες, ενώ θα προκύψουν και νέες.

Ο κ. Καραχάλιος επεσήμανε ότι με το συγκρότημα της Κορίνθου (Μότορ Οϊλ) υπάρχουν ήδη συνεργασίες, ανταλλαγές προϊόντων, μεταφορές προϊόντων κλπ, ενώ πρόσθεσε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είναι σε αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, απέκτησαν νέο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς λευκών προϊόντων από τον Ασπρόπυργο στη Θεσσαλονίκη και από τον Ασπρόσπυργο στο Μαυροβούνιο.

Επίσης ανακοινώθηκε η έναρξη, εντός του μηνός, της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς καυσίμων από τον Ασπρόπυργο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου συμμετέχουν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Πετρόλα, Μότορ Οϊλ και το αεροδρόμιο. Το έργο έχει ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι η διεθνής ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία PKF ορίστηκε ως ελεγκτικός και λογιστικός οίκος για να συντάξει έκθεση σχετικά με την αποτίμηση των συγχωνευομένων εταιρειών και να γνωμοδοτήσει για τη σχέση ανταλλαγής μετοχών.

Η Ernst & Young θα διεξαγάγει οικονομικό έλεγχο της απορροφώμενης Πετρόλα, και η δικηγορική εταιρεία Ποταμίδης-Ηλιάδου αναλαμβάνει τον νομικό έλεγχο της απορροφώμενης, ενώ η PricewaterhouseCoopers θα ελέγξει τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Πετρόλα.

Πηγή: AΠΕ