Στα τέλη του 2013 ή το 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Στα τέλη του 2013 ή το 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η απειλή της εξόδου της χώρας από το ευρώ και να αρχίσει η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, επίσης, τη σπουδαιότητα των εξαγωγών στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι οι εξαγωγές θα σημειώσουν και φέτος σημαντική αύξηση. Αισιόδοξος δηλώνει, επίσης, και για την προσεχή τουριστική σεζόν.
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό 9,5 δισ. ευρώ τα έτη 2015-16 εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω λιτότητα. «Όπως γνωρίζετε υπάρχει παραδοχή από το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά με δεδομένο το στόχο. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Δεν πιστεύω ότι περαιτέρω λιτότητα είναι η λύση στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε.
Όσον αφορά στον ενοποιημένο φόρο ιδιοκτησίας που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν είναι η υπερφορολόγηση των πολιτών και ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι σήμερα.
Ερωτώμενος σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι μέχρι το καλοκαίρι αναμένονται σημαντικές κινήσεις. «Σκοπεύουμε να αποκρατικοποιήσουμε τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ, ανάμεσα σε άλλες, αλλά αυτές είναι οι πιο σημαντικές». Ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τη Ρωσία, την Κίνα και δυτικές εταιρείες.
Σχετικά με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αυστηρή ρύθμιση για τις νέες προσλήψεις αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενων νέων αποχωρήσεων. Όπως εξήγησε, έχουν συμφωνηθεί τριμηνιαίοι στόχοι με την τρόικα για μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων ούτως ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκέφτεται τη σύσταση μιας ενιαίας τράπεζας επισφαλειών (bad bank), ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται και σύντομα θα ληφθεί σχετική απόφαση. Όσον αφορά στο κατά πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες από τα προβλήματα στην Κύπρο, επισήμανε ότι τα ελληνικά ιδρύματα θα θωρακιστούν στο πλαίσιο των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο, το πρόβλημα της Κύπρου είναι σοβαρό αλλά εκτιμά πως θα δοθεί λύση στο Eurogroup.
Τέλος, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανατίμηση ευρώ στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανατίμηση του ευρώ δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται σε κράτη της Ευρωζώνης.