Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις χρηματαγορές θα γίνει ορατή και στην πραγματική οικονομία το 2013, εκτιμά η Saxo Bank στην τριμηνιαία της έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις χρηματαγορές θα γίνει ορατή και στην πραγματική οικονομία το 2013, εκτιμά η Saxo Bank στην τριμηνιαία της έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, η Saxo Bank πιστεύει ότι το 2013 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά κατά την οποία η Γερμανία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους, κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αλλά και στις εξαγωγές της.
Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας και της ισχνής ανάπτυξης, τα κράτη του «Club Med» - Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα - θα εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ προκειμένου να επιστρατεύσει όλα τα δυνατά μέσα, κατά το παράδειγμα της Fed. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την έκθεση, απομόνωση της Bundesbank στο δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, καθώς στην πλειοψηφία τους τα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ της εκτύπωσης χρήματος.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις της Saxo Bank κυμαίνονται σε κατώτερα επίπεδα σε σύγκριση με την αγορά, δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% για το α’ τρίμηνο του 2013, έναντι 1,6% που είναι η επικρατούσα μέση εκτίμηση.
Στην Ασία, η Saxo Bank έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Κίνα και επισημαίνει την αναγκαιότητα να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Το επόμενο βήμα της Κίνας είναι να μετεξελιχθεί από τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία σε μια αναπτυγμένη οικονομική υπερδύναμη, όπως επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Saxo Bank, Στιν Γιάκομπσεν, «αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη μίκρο-οικονομία παρά μάκρο-οικονομία, καθώς ο μοναδικός πραγματικός πολλαπλασιαστής είναι η πίστη στον εαυτό μας, και όχι η εκτύπωση χρήματος».
Ο CEΟ της τράπεζας εκτιμά ότι το 2013 θα είναι ένα μεταβατικό έτος, κατά το οποίο θα ακολουθηθούν αρχικά οι ίδιες πολιτικές, σταδιακά όμως θα γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι τα περιθώρια εξαντλούνται και κάτι καινούργιο θα πρέπει να εφαρμοστεί. «Το 99% των ανθρώπων είναι έτοιμο να δεχτεί τις αλλαγές, όμως το ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα ξυπνήσουν οι πολιτικοί», τονίζει ο κ. Γιάκομπσεν.