Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο διεθνής οίκος βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας με Α+ από Α και εναρμονίστηκε έτσι με την αξιολόγηση που είχε κάνει από το Νοέμβριο του 2002 ο διεθνής οίκος Moody's.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, τα στοιχεία που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι τα ακόλουθα:
-Ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κατά την τελευταία επταετία, με προοπτική ισοσκελισμού του προϋπολογισμού μέχρι το 2006.
-Η σταθερή και διατηρήσιμη ονομαστική και πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία υποστηρίζεται με συνεχή βελτίωση των υποδομών και τη συνεχή επέκταση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, σημειώνει ο διεθνής οίκος, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα προβλέπεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 3,5% έναντι περίπου 1% στο σύνολο της Ευρωζώνης.
-Η προσήλωση στις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και η συνεχής βελτίωση του κοινωνικού κλίματος και της αποδοχής των αλλαγών αυτών.Ενδεικτικά αναφέρεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2002.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές. Πάντως στην έκθεση επισημαίνεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, όπως επίσης και οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες, για τις οποίες ο οργανισμός αναφέρει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Ο διεθνής οίκος συνιστά παρεμβάσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και των πρωτογενών δημοσίων δαπανών και τονίζει ότι χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Προειδοποιεί, τέλος, ότι ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικων αλλαγών στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικός για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της και δεν αποκλείει να υπάρξει αναθεώρηση των σημερινών επιπέδων, αν υπάρξουν καθυστερήσεις
στον τομέα αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ