Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 07:00

Νέες αντιδράσεις στον ενιαίο φόρο

Η κλιμάκωση των συντελεστών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα προσδιορίσει και την τελική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και η μεταχείριση των αγροτεμαχίων, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της νέας σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Η κλιμάκωση των συντελεστών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, που θα προσδιορίσει και την τελική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και η μεταχείριση των αγροτεμαχίων, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της νέας σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Εκτός όμως των συντελεστών επιβολής του νέου φόρου, το ύψος της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων θα επηρεαστεί καθοριστικά και από το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα εισηγηθεί το ύψος των μεταβολών, με την αγορά να αναμένει ότι θα ακολουθηθούν οι τάσεις της αγοράς των τελευταίων ετών, καθώς σε πολλές περιοχές πλέον οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών τιμών. Η «ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές» είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Το ζήτημα του νέου φόρου ακινήτων εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις βουλευτών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και των ιδιοκτητών ακινήτων και το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεχθεί τον ορισμό αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, αλλά αυτό σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος θα αυξηθεί για τα ακίνητα υψηλότερης αξίας των 50.000 ευρώ. Δηλαδή ο φόρος που αποφύγουν όσοι έχουν ένα ακίνητα αξίας έως 50.000 ευρώ, θα μετακυλιστεί στους υπόλοιπους.

Αυτό θα συμβεί επειδή το τελικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, καθώς ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδίδει, ετησίως, το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, όπως ρητά αναγράφει το νέο μνημόνιο. Για το 2013 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπεται η συλλογή 3,2 δισ. ευρώ, με το συνυπολογισμό όμως και των ποσών που θα εισπραχθούν από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, το οποίο εισπράττεται, μέσω της ΔΕΗ, έως και το Μάιο.

Τα αγροτεμάχια

Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, και το πώς θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, για τα οποία επίσης υπάρχουν αντιδράσεις, βουλευτών και του αγροτικού πληθυσμού.

Από το 2014 και μέχρι το 2016, το ύψος των φόρων που θα αποδίδει ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι 2,9 δισ. ευρώ, ετησίως.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος φόρος θα απορροφήσει το ΕΕΤΗΔΕ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που επιβαλλόταν από το πρώτο τ.μ. στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το ΦΑΠ, ο οποίος επιβαλλόταν στην ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

Η ενοποίηση των δύο φόρων υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ εντάχθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (και στο μνημόνιο) που ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας που ρωτήθηκε χθες, τόνισε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο υπουργός Οικονομικών

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει «δεν έχω να πω κάτι. Ότι είχα να πω το είπα».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που περνάει σήμερα ο τόπος. Αλλά, επίσης, έχουμε συναίσθηση και των δυσκολιών του κόσμου. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ όλων αυτών των στόχων».

Υποστήριξε ακόμη πως δεν πρόκειται για νέο φόρο «ό,τι έσοδα παίρναμε θα παίρνουμε. Απλά, προσπαθούμε να ενοποιήσουμε όλους αυτούς τους φόρους (ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ) σε έναν ει δυνατόν».

Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ.

«Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό», απάντησε ο υπουργός.

Ζοφερή βλέπουν πλέον την κατάσταση οι ιδιοκτήτες

Για ζοφερή κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς. Από την πλευρά του ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Αττικής, Γιάννης Ρεβύθης τόνισε ότι «το ακίνητο φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος», συνιστώντας, πάντως, υπομονή έως ότου γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες των τελικών ρυθμίσεων.

Σε δηλώσεις του στη «Ναυτεμπορική» ο κ. Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι επίκειται άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των καταθέσεων της ελληνικής οικογένειας με πρόφαση την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως ζοφερή την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετηθούν «θα οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μέτρα που «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σε αυτές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ετησίως από φόρο ακίνητης περιουσίας είναι απόλυτα ανέφικτος, αφενός διότι η είσπραξη άνω των 2 δισ. ετησίως από το ΕΕΤΗΔΕ 2011-2012 εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών οι οποίοι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν και τους ΦΑΠ 2010-2012.

Αφετέρου δε διότι σήμερα πλέον δεν υπάρχει ούτε τρέχον εισόδημα από ακίνητα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη φορολογία αυτή, ούτε αποταμίευση παρελθόντων ετών, ούτε δυνατότητα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων για την εξυπηρέτηση τέτοιων φορολογικών υποχρεώσεων σε μία αγορά χωρίς αγοραστές.

Ανάγκη διεύρυνσης της βάσης

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αστική ιδιοκτησία, αδυνατεί μόνη της να σηκώσει το βάρος των 3,2 δισ. «Θα πρέπει στη φορολογητέα ύλη να συμπεριληφθεί κάθε είδος περιουσίας γενικά και χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό η φορολογική βάση, εξορθολογώντας και προσαρμόζοντας στα σημερινά δεδομένα το σύστημα αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τα παρακάτω» ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

Οι μεσίτες

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αθηνών - Αττικής τόνισε στη «Ναυτεμπορική» ότι όπως όλα δείχνουν «το ακίνητο θα είναι και πάλι χαμένο από τις τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα της φορολογίας των ακινήτων επηρεάζει με αρνητικό τρόπο το κλίμα στην αγορά ακινήτων. Και αυτό, όπως είπε σε μια περίοδο κατά την οποία αρχίζουν να εμφανίζονται σταδιακά οι προϋποθέσεις να κινηθεί κάπως η αγορά, προσελκύοντας κεφάλαια από το εξωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι όποιες αλλαγές θα πλήξουν τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι ενδέχεται να κληθούν να καταβάλουν δυσανάλογο τίμημα.

Πάντως συνέστησε ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει ένα τελικό κείμενο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ