Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, εν μέσω αντιδράσεων και επιφυλάξεων. Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, συμφώνηθηκε να υπάρξει αφορολόγητο, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, εξετάστηκε το ύψος του. Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, εν μέσω αντιδράσεων και επιφυλάξεων. Στη σημερινή της συνεδρίαση, η διακομματική επιτροπή, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών, ενώ, όπως αναφέρεται σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, εξετάστηκε το ύψος του αφορολογήτου. Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα.
Όπως έγραφε η «Ν», στο τραπέζι παρέμενε η πρόταση να μη θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου, καθώς η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση δεν προέκυπτε, από τους υπολογισμούς. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, εγκαταλείπεται το σενάριο για μηδενικό αφορολόγητο.
Έτσι, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο είναι για αφορολόγητο ύψους 50.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει πως στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα.
Η διακομμματική επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση ακόμη σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων.
Χθες Πέμπτη, ο κ. Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αφότου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκαν κατά της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, τόνισε πως δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα, εκφράζοντας μάλιστα «κατάπληξη για τις αντιδράσεις των βουλευτών».
Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει σκέψη για μείωση των αντικειμενικών αξιών όπου αυτές διαφέρουν πολύ από τις εμπορικές, ενώ σημείωσε πως θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
«Δεν άσκησα κριτική στην κυβέρνηση για κάτι το οποίο δεν έχουμε δει. Εξέφρασα έναν προβληματισμό όπως τον εισπράττω από τους πολίτες», ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χθεσινή αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.
Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξέφρασε από το βήμα της βουλής κάποιες επιφυλάξεις για τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Όπως είπε, σε ένα χρόνο υπάρχει μια έκτακτη επιβάρυνση από την φορολογία προηγούμενων ετών, ενώ διατύπωσε ερωτηματικά και για το θέμα των αγροτεμαχίων. Επισήμανε ακόμη ότι ο φόρος ο οποίος επιβλήθηκε στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ήταν έκτακτος, επομένως αν μονιμοποιηθεί θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες.
Χθες ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους.
«Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων», είπε.
Πρόσθεσε ότι «η πολιτική φορολόγησης των ακινήτων είναι στρεβλή και προβληματική σε πολλά επίπεδα. Και οι συντελεστές είναι πάρα πολύ υψηλοί. Δεν μπορούμε να συζητάμε για συντελεστές ύψους 2%, έστω και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αντικειμενικές αξίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της αγοράς».
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συστήσει επιτροπή, η οποία θα επαναξιολογήσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε «να μην έχουμε τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας».
Παράλληλα, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση, μεταφέροντας, όπως τόνισε, τον «προβληματισμό πολλών συμπολιτών μου στη Β’ Αθηνών τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε αυτήν εδώ την αίθουσα», να δει ξανά το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς, όπως τόνισε, «κινδυνεύουμε αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή, να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουμε». Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει λογική στην αναλογία που πάει να εφαρμοστεί, καθώς από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος που ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, τα 3,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων.
Διευκρινίσεις για την τοποθέτησή του την Πέμπτη στη Βουλή για τη φορολόγηση των ακινήτων έδωσε και ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα τον ικανοποιούν.
«Αυτό που έκανα χθες είναι ότι είπα πως δεν πρέπει να υπάρξει υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και ότι τα ακίνητα έχουν φορολογηθεί πολύ. Αυτή είναι η δική μου συμβολή σε αυτό τον διάλογο που γίνεται αυτές τις μέρες. Έως εκεί» σημείωσε.
Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε πως ο αρχές που ετέθησαν από τον υπουργό Οικονομικών είναι απολύτως ευκρινείς και τον ικανοποιούν: «Πρώτον, δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση. Δεύτερον, υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Μένει να δούμε (τις) λεπτομέρειες για αυτό τον ενιαίο φόρο. Εξορθολογισμός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Τέταρτον, μελετάται η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων».
Στην τοποθέτησή του χθες στη Βουλή, ο κ. Βορίδης τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα, σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι είναι κακή πολιτική, λάθος πολιτική, άδικη και δεν θα αποφέρει έσοδα».
Βολές από την αντιπολίτευση
Πάντως, η κυβέρνηση δέχεται βολές από την αντιπολίτευση. Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «μια ακόμη επίθεση των μνημονικών δυνάμεων».
«Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης σε σχετική δήλωσή του. Πρόκειται, όπως παρατήρησε, για ένα φόρο «που ενσωματώνει και παγιώνει άλλους έκτακτους φόρους επί των ακινήτων, όπως το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και η εφαρμογή του θα οδηγήσει κατ’ ουσία στη δήμευση των ακινήτων».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και το ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση «σκοπεύει, μέσα απ' τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, να υπερφορολογήσει τη μικρή ακίνητη περιουσία, αστική και αγροτική, τη στιγμή που η μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να φοροδιαφεύγει νόμιμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας σειράς σχετικών φορολογικών διατάξεων που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Επιπροσθέτως, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο «επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης σ' όλο και λιγότερα χέρια και την αλλαγή χρήσης της ικανοποιώντας τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων».