Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 00:01

Αντιστάθηκε τελικά η Ν.Υ.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ τιμές αντιστάθηκαν στις πιέσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία στηρίχθηκε εν μέρει από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν μεγάλη άνοδο, μετά την είδηση ότι η τιμή πετρελαίου ξεπέρασε τα 32 δολάρια το βαρέλι. Η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύθηκε 1,2%, ενώ ο δείκτης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Standard & Poor's 500 αυξήθηκε 2,32%.

Τα blue chip στηρίχθηκαν επίσης και από τα θετικά επενδυτικά σχόλια της Merrill Lynch για την ΙΒΜ. Ο τομέας τεχνολογίας δέχθηκε πιέσεις από την προειδοποίηση της Texas Instrument για την πορεία των κερδών της και την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξης του τομέα ημιαγωγών από τη Morgan Stanley.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 128,33 μονάδες, ποσοστό 1,42%, φθάνοντας στις 9.183,22 μονάδες. Με άνοδο 18,35 μονάδων, ποσοστό 1,13%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.646,02 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου καθοδηγούμενα από τα μεγάλα κέρδη των μετοχών αυτοκινήτου και της ελβετικής ΑΒΒ, που φαίνεται να κερδίζει τη μάχη κατά των αποζημιώσεων για τη χρήση αμιάντου.

Κερδισμένες ήταν επίσης οι μετοχές του τομέα χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών λόγω της είδησης πως η Royal Bank of Scotland πρόκειται να εξαγοράσει ανταγωνιστή εταιρεία ασφαλειών σε λογικό τίμημα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,3% και 1,7%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει στις 861 μονάδες διασπώντας το φράγμα των ορίων διακύμανσης (780-850) που ακολουθούσε για πολλές εβδομάδες.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη και των εθνικών χρηματιστηριακών δεικτών (Λονδίνο +0,9%, Παρίσι +1,2%, Φραγκφούρτη +1,1%).

Χρηματιστές και εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως οι προσδοκίες για καλύτερες ημέρες στην οικονομία έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούνται στα χρηματιστήρια αξιών και προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής πορείας. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο δείκτης των 50 επιλεγμένων μετοχών μπορεί να ενισχυθεί 4,4% ακόμη φτάνοντας το επίπεδο αντίστασης των 2.560 μονάδων από 2.452 που ήταν χθες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των ΑΒΒ (+10%), Porsche (+3%), Volkswagen (+5%), DaimlerChrysler (+4%), Cap Gemini (-6,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ