Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 11:10

Γαλλία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τον Απρίλιο

Μείωση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για συρρίκνωση της ανάπτυξης, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης, μετά από άνοδο που είχε εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο.

Η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο μετά από τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδειξαν ελαφρά άνοδο 0,3%, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση στο Παρίσι. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών και των προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο της ενέργειας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι η παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 0,1%.

Οι βιομηχανίες υποφέρουν από τη στασιμότητα των οικονομιών, αλλά και την άνοδο του ευρώ σε ποσοστό της τάξης του 24% έναντι του δολαρίου εδώ και ένα χρόνο, γεγονός που έχει μειώσει τις εξαγωγές και τα κέρδη των εταιρειών.

Η οικονομία των οκτώ τρισ. δολ. των 12 χωρών μελών της ευρωζώνης δεν αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να μην αναπτυχθεί και το δεύτερο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.