Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 19:07

Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη σημειώνοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και οι προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μηνιαίο δελτίο της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ τόσο στο τρέχον όσο και στο επόμενο έτος, ενώ ο πρόεδρός της έκανε λόγο για «πολύ ασθενή» ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/12/654725.htm .

Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία –στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης – υποχώρησε για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/12/654614.htm

Αντιθέτως, ικανοποιητικά ήταν τα νέα για την οικονομία των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,1% το Μάιο έναντι μείωσης 0,3% τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 17.000.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, τα παραπάνω στοιχεία δεν πρόκειται να αποτρέψουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από μία νέα μείωση των επιτοκίων.

«Οι λιανικές πωλήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία αυξάνεται, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες νέας περικοπής των επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε αμερικανός αναλυτής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Η νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου θα τονώσει την αμερικανική οικονομία δίνοντας ώθηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια», εκτιμά αναλυτής της Dexia Asset Management. Επισημαίνει επίσης ότι από την ανάκαμψη της οικονομίας θα ευνοηθούν πρωτίστως οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.161,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,27%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.152,16 μονάδες με κέρδη 0,97%, ενώ στη Φρανκφούρτη –περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,62% έχοντας φθάσει τις 3.229,6 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε για μία ακόμη φορά ο χρηματοοικονομικός τομέας και ιδιαιτέρως οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες συγκέντρωσαν και σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο τίτλος της HypoVereinsBank ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 6,06%.

Σημαντικά κέρδη (4,73%) αποκόμισε και η μετοχή της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Axa.